Bezlepková pizza s karfiolovým korpusom

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Bezlepková pizza s karfiolovým korpusom

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na 1 pizzu:

  • 1 malá hlávka karfiolu alebo polovica veľkého
  • ¼ šálky strúhaného parmezánu
  • ¼ šálky strúhanej mozzarelly na pizzu
  • ½ lyžičky sušenej bazalky
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • 2 väčšie štipky soli
  • mleté čierne korenie
  • štipku čili (nemusí byť)
  • 1 vajce
  • mandľová múka na zahustenie (nemusí byť)

Na obloženie:

  • paradajková omáčka-pasírované paradajky
  • cesnak
  • strúhaný syr
  • olivy
  • čerstvá bazalka
  • oregano
  • čerstvé šampiňóny
  • šunka
  • slaninka
  • saláma
Ingrediencie

Na 1 pizzu:

  • 1 malá hlávka karfiolu alebo polovica veľkého
  • ¼ šálky strúhaného parmezánu
  • ¼ šálky strúhanej mozzarelly na pizzu
  • ½ lyžičky sušenej bazalky
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • 2 väčšie štipky soli
  • mleté čierne korenie
  • štipku čili (nemusí byť)
  • 1 vajce
  • mandľová múka na zahustenie (nemusí byť)

Na obloženie:

  • paradajková omáčka-pasírované paradajky
  • cesnak
  • strúhaný syr
  • olivy
  • čerstvá bazalka
  • oregano
  • čerstvé šampiňóny
  • šunka
  • slaninka
  • saláma

Nutričné hodnoty

Bezlepková pizza - karfiol  je škoda len vyprážať či mixovať do polievky. Je to veľmi všestranný (ne)nápadník v kuchyni. V poslednom čase sa  všade stretávame s veľmi zaujímavým spôsobom ako zo surového karfiolu pripraviť „ryžu“, „kus-kus“ či dokonca korpus na pizzu. Poviete si, čo je to zas za výmysel, karfiolová pizza, ale aj tu platí, že experimentovať sa niekedy naozaj vyplatí 🙂

Bezlepková pizza - pizza bez klasického cesta

 

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 230 °C spolu s plechom na pečenie. Na pracovnú plochu si položíme papier na pečenie a potrieme (postriekame) olejom.
  2. Karfiol umyjeme a rozoberieme na ružičky. Tie vložíme do cutlera (kuchynského robota) a rozmixujeme na jemno – bude to trvať približne 30 sek.
  3. Potom takto pripravený „karfiolový sneh“ preložíme do žiaruvzdornej nádoby, prikryjeme (nie natesno) a v mikrovlnnej rúre varíme cca 4-5 minút. Opatrne vyberieme a ešte horúce rozložíme na čistú utierku a necháme mierne vychladnúť.  Keď je karfiol schladnutý na teplotu pri ktorej si nepopálime ruky, zhrnieme ho pomocou utierky do gule a vytlačíme z neho všetku tekutinu. To je dôležité, inak by naša pizza nebola chrumkavá.
  4. Tento karfiolový základ potom preložíme do misy, pridáme soľ, mleté čierne korenie, mozzarellu, parmezán, bazalku, oregano, čili a nakoniec prešľahané vajíčko. Všetko spolu spojíme rukami do kompaktnej zmesi. Túto potom preložíme na pripravený naolejovaný papier a rukami roztlačíme do placky hrubej niečo medzi ½ a 1 cm.
  5. Pomocou kusu kartónu alebo rovného plechu prenesieme náš pripravený korpus (aj s papierom na pečenie)  do horúcej rúry na vyhriaty  plech. Pečieme približne 8-10 minút do zlata.
  6. Vyberieme z rúry, potrieme paradajkovou omáčkou (do ktorej sme pretlačili cesnak) , posypeme syrom, pridáme suroviny podľa chuti (tu platí, menej je viac), ochutíme sušeným oreganom a vložíme späť do rúry. Zapekáme ešte 6-8 minút do zlata, kým sa syr nerozpustí a nezačne bublať.
  7. Hotovú pizzu vyberieme na drevenú dosku, necháme pár minút vychladnúť a potom krájačom na pizzu alebo veľkým ostrým nožom nakrájame na trojuholníky. Podávame horúce.
30 min