Slaný závin z lístkového cesta s cviklou a syrom je kreatívny chutný recept, ktorým potešíte aj gurmánov. Je to výborná kombinácia sladkej cvikly, slaného syra a chrumkavých orechov v jednoduchom a rýchlom závine.
Slaný závin z lístkového cesta s cviklou - kreatívny a chutný recept
Postup:
- Rúru zohrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozložíme a kratšími stranami spojíme k sebe, aby sme dostali dlhý plát cesta. Aby sa cestá lepšie spojili, môžeme ich popritláčať na spoji mokrými prstami.
- Cviklu uvaríme, vychladíme a ošúpeme. Môžeme to urobiť aj vopred, alebo kúpiť hotovú varenú vákuovo balenú cviklu. Nastrúhame ju nahrubo, alebo nakrájame na drobné kocky. Zmiešame s nadrobeným syrom, lučinou, pridáme tymiánové lístky, osolíme a okoreníme.
- Rovnomerne rozotrieme na cesto a posypeme orechmi. Z dlhej strany opatrne zatočíme do rolády. Tú potom prenesieme spojom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie a zatočíme do kruhu.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom a nožom urobíme na povrchu zárezy.
- Posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečieme 30 až 35 minút do zlata.
- Pred podávaním necháme aspoň trochu vychladnúť a krájame na rezy ako slanú štrúdľu.
- Podávame teplé s jogurtovým dipom, ktorý pripravíme jednoducho premiešaním jogurtu s koreninami.
- K slanému závinu z lístkového cesta sa hodí napr. aj zelený hlávkový šalát.
- Závin je však skvelý aj samotný, či už ako večera, alebo ako malé občerstvenie k vínu.
- Slané záviny a koláče z lístkového cesta však môžete naplniť aj bryndzou, strúhaným syrom, šampiňónmi a podobne.