Svieže cestoviny - tagliatelle s citrónovou omáčkou ako letný obed, je super nápad. Sú rýchlo hotové, zasýtia celú rodinu a majú užasnú chuť a vôňu leta a Talianska.
Cestoviny s citrónovou omáčkou
Postup:
- Začnime s varením cestovín, pretože všetko ostatné stihneme popri tom.
- Hrniec plný studenej vody si privedieme do varu spolu s jednou až dvoma lyžicami soli. Keď sa voda začne variť pridáme cestoviny a varíme tak dlho, ako je uvedené na obale cestovín. Tagliatelle, Fettuccine, alebo iné cestoviny sa varia rôzne dlhý čas, preto je dobré riadiť sa jednoducho návodom na obale.
- Medzitým si vo veľkej hlbokej panvici rozpustíme maslo pridáme pretlačený cesnak a kôru z dvoch citrónov všetko asi tak 30 sekúnd opekáme.
- Ďalej pridáme smotanu, citrónovú šťavu soľ a korenie a varíme ešte asi tak 1 min.
- Nakoniec pridáme uvarené cestoviny a hrnčekom vody, v ktorej sa cestoviny varili. Znížime plameň a všetko veľmi dobre za pomoci dvoch naberačiek premiešame.
- Hlbokú panvicu odstavíme z plameňa a vmiešame k cestovinám nakoniec aj nastrúhaný parmezán. Znovu všetko veľmi dobre premiešame a môžeme servírovať.
- Čerstvé bylinky, napríklad šalvia nakrájame najemno a použijeme ich priamo na servírovanie čerstvé.
- Počas servírovania dbáme na to, aby keď cestoviny, ktoré z panvice naberáme, mali na seba dostatok syrovej omáčky. Po prenesení cestovín na tanier ich zasypeme nakrájanými bylinkami a poprípade ešte trochou parmezánu.
- Možno sa niekomu cestoviny nezdajú ako dobrá voľba k letnému obedu. Nechajte ma presvedčiť Vás o opaku. Práve cestoviny sú totiž to najlepšie, čo si v lete môžete počas obeda dopriať. Zasýtia Vás, dodajú potrebnú energiu na letné radovánky a hlavne predovšetkým sú rýchlo hotové a Vám tak zostane veľa času na všetko čo ste chceli počas leta stihnúť.
Výborný vegánsky parmezán si pripravíme takto:
- Do mixéra so nožmi dáme všetky suroviny a niekoľkými pulzmi rozmixujeme. Nemixujeme príliš dlho, inak zmes príliš zhustne. Takýto syr vydrží v uzatvorenom pohári v chladničke niekoľko týždňov.