Vianočná slávnostná hubová polievka. Naozaj vynikajúca bezmäsitá vianočná polievka zo základných surovín. Ako príloha sa skvelo hodia chlebové posúchu alebo sladké kapustníky.
Vianočná slávnostná hubová polievka
Postup:
- Huby namočíme minimálne na hodinu do studenej vody, ale môžeme aj cez noc.
- Na masle opražíme do zlata nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak a po chvíľke aj múku.
- Restujeme za stáleho miešania, až kým je všetko pekne do zlata. Pridáme rascu, mletú červenú a údenú papriku. Hneď zalejeme asi šálkou vývaru, dobre premiešame a 10 minút povaríme.
- Potom obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom, doplníme zvyškom vývaru, privedieme k varu.
- Vložíme scedené hríby (aj s trochou vody, v ktorej sa namáčali), bobkový list, nové korenie a sušené paradajky – tie môžeme vynechať, ale dodajú polievke výbornú chuť. Osolíme a ochutíme mletým čiernym korením. Varíme na slabom ohni približne 1 až 1 a ½ hodiny.
- Pridáme ošúpané nakrájané zemiaky a povaríme, až kým nie sú zemiaky mäkké.
- Na záver Ochutíme sušenou majoránkou. Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a pokvapkané smotanou. Ako príloha sa skvelé hodia chlebové posúchu alebo sladké kapustníky.