Roztomilé kysnuté koláče s vanilkovým pudingom a sladkou polevou osladia váš deň vôňou vanilky a chrumkavou chuťou. Vhodné sú aj ako raňajky s pohárom mlieka, alebo čajom.
Kysnuté koláče s vanilkovým pudingom sú obľúbená klasika
Postup:
- V miske robota prešľaháme mäkké maslo, cukor, soľ a kardamom. Z mlieka a droždia pripravíme kvások, ktorý potom prilejeme k prešľahanému maslu.
- Po častiach pridávame múku a spracovávame cesto, ktoré sa ešte trochu lepí na prsty.
- Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok objemu (čo bude trvať približne hodinu).
- Medzitým si uvaríme hustý vanilkový puding, ktorý ešte horúci zakryjeme fóliou, aby aj po vychladnutí zostal krém hladký. Necháme vychladnúť.
- Rúru zohrejeme na 200 °C.
- Vykysnuté cesto prenesieme na pracovnú dosku a rozdelíme na menšie kúsky (12-14 ks) a z každého vyformujeme bochníček. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dnom malého pohárika do každej buchty vtlačíme jamku. Necháme ešte podkysnúť 20-30 minút a pred pečením ich pomocou cukrárskeho vrecka naplníme vanilkovým pudingom.
- Pečieme do zlata pri 200 °C približne 15-20 minúť. Keď sú koláčiky upečené, prenesieme ich ešte horúce na mriežku a necháme chladnúť. Z citrónovej šťavy a práškového cukru vymiešame hladkú hustú polevu, ktorou koláčiky polejeme a na záver posypeme strúhaným kokosom.