Výborná neťahaná jablková štrúdľa

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Výborná neťahaná jablková štrúdľa

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na 4 menšie štrúdle

Na cesto:

Na náplň:

  • 1 a ½ kg kyslých jabĺk – hmotnosť už po očistení a nastrúhaní
  • 100 g kryštálového cukru – alebo podľa chuti
  • šťava z polovice citróna
  • hrsť hrozienok
  • 1 škoricový cukor
  • pár lyžíc mletého maku
  • 4 lyžice strúhanky
  • 4 lyžice masla
  • mlieko na potretie
Ingrediencie

Na 4 menšie štrúdle

Na cesto:

Na náplň:

  • 1 a ½ kg kyslých jabĺk – hmotnosť už po očistení a nastrúhaní
  • 100 g kryštálového cukru – alebo podľa chuti
  • šťava z polovice citróna
  • hrsť hrozienok
  • 1 škoricový cukor
  • pár lyžíc mletého maku
  • 4 lyžice strúhanky
  • 4 lyžice masla
  • mlieko na potretie

Nutričné hodnoty

Ak si netrúfate pripraviť klasickú štrúdľu z ťahaného cesta, máme pre vás výbornú alternatívu. Tento recept funguje výborne. Cesto je hotové rýchlo, dobre sa s ním pracuje a tak jablková štrúdľa ako nedeľný koláčik je hotová ešte predtým, ako sa dorobí vývar. Ako náplň sa najlepšie hodia kyslasté letné jabĺčka, no nič nepokazíte napr. jablkami Granny Smith.

Jednoduchá jablková štrúdľa

Postup:

  1. Z múky, masla, vajíčka, mlieka, štipky soli a kypriaceho prášku vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robota hladké nelepivé cesto. Preložíme ho na pomúčenú dosku a necháme chvíľu odpočívať.
  2. Medzitým si pripravíme náplň a predhrejeme rúru na 200 °C, veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
  3. Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Pridáme cukor, škoricový cukor, hrozienka (môžeme ich predtým spariť vriacou vodou) a dobre premiešame.
  4. Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla a opečieme na ňom strúhanku do zlata. Odstavíme.
  5. Cesto rozdelíme na 4 časti a postupne vyvaľkáme natenko. Cesto je pružné, dobre sa s ním pracuje a netrhá sa. Každý plát cesta posypeme lyžicou opečenej strúhanky a navrstvíme rovnomerne štvrtinu jabĺk. Šťavu z jabĺk vytláčame len mierne, chceme aby boli štrúdle šťavnaté, o prebytočnú šťavu sa postará opečená strúhanka.
  6. Do náplne môžeme pridať aj mletý mak – v tom prípade stačí jablká posypať makom. Okraje cesta zahneme dovnútra a zavinieme.
  7. Štrúdle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozpusteným maslom. Pečieme približne 30-35 minút do zlata. Po upečení ich ešte horúce potrieme mliekom.
  8. Necháme ich na plechu vychladnúť, a pred nakrájaním ich posypeme práškovým cukrom.
20 min