Japonské palacinky / japonské lievance recept: Poznáte japonské soufflé lievance? Po japonsky sa volajú „shiawase no pancake“ (áno, používajú anglické slovo pancake), čo znamená „lievance šťastia“. Sú neuveriteľne lahodné a nadýchané ako obláčik. Japonci sa za nimi idú zblázniť. V Tokyu je mnoho malých reštaurácií, v ktorých takéto lievance pripravujú. Ľudia pred nimi stoja v radoch dlhé minúty len aby si mohli pochutnať na tejto dobrote. Ja som ich tam ochutnala tiež a tak mi zachutili, že som sa rozhodla pripraviť ich aj doma.
Základ pre chutné japonské palacinky / japonské lievance
Postup:
Bielkový sneh:
- Používajte čerstvé vajíčka, pretože sneh z čerstvých vajíčok je oveľa pevnejší.
- Oddelené bielky skladujte v chladničke až dokiaľ ich nebudete šľahať.
- Miska aj metličky, ktoré používate pri príprave snehu musia byť čisté a utreté do sucha. Každá kvapka tekutiny či oleja môže zhoršiť kvalitu snehu.
- Pridávajte cukor po troškách. Odporúčam pridať ho na dva až trikrát. Ak nasypete cukor do snehu naraz, sneh môže spľasnúť a lievance nebudú také nadýchané.
- Keď do snehu pridáte trošku citrónovej šťavy alebo soli, sneh bude stabilnejší.
- Okrem pevného snehu je dôležitá aj teplota, pri ktorej lievance pečieme – mala by byť nižšia (slabší plameň), aby sa upiekli aj v strede a aby nezhoreli.
Japonské palacinky / japonské lievance:
- Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtka. Ako som spomenula, misku s bielkami vložíme do chladničky a vyberieme ich až pred ich šľahaním. Žĺtka dáme do druhej misky, pridáme mlieko, majonézu a všetko poriadne zmiešame.
- Do žĺtkovej zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva a opäť ju premiešame. Podľa vyššie spomenutých rád pripravíme bielkový sneh.
- Bielka šľaháme kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Pridáme soľ, citrón a tretinu cukru. Postupne pridáme cukor a šľaháme kým nedostaneme pevný lesklý sneh. Tretinu snehu zľahka vmiešame do cesta. Postup zopakujeme ešte dvakrát kým celý sneh nevmiešame do cesta.
- Na rozohriatej panvici vytvoríme kôpky cesta (asi 1 lyžica). Po pár sekundách na kôpky dáme ďalšiu lyžicu cesta. Panvicu prikryjeme pokrievkou a lievance pečieme asi 3 minúty. Po troch minútach ich otočíme, opäť panvicu prikryjeme a pečieme tri minúty.
- Upečené lievance položíme na tanier, ozdobíme kyslou smotanou rozmiešanou s javorovým cukrom, malým ovocím, na záver pocukrujeme práškovým cukrom a pustíme sa do nich 🙂
Náš tip:
- Japonské lievance sú také jemné, že sa jedia dvoma vidličkami 🙂