Táto vianočná hríbová polievka je receptom mojej starej mamy a bez nej si nevieme doma predstaviť Vianoce. Je pripravená z našich najlepších surovín - z lesných húb, kyslej kapusty a klobásky. K tejto výbornej vianočnej polievke sa podávajú chlebové posúchy „poplanky“, ako sa im na Zemplíne hovorí
Hríbová polievka a zemplínske posúchy
Postup:
- Huby namočíme na noc do studenej vody. Ráno ich zlejeme, dobre vyžmýkame a pomelieme na mäsovom mlynčeku.
- Vložíme ich do hrnca a zalejeme vodou – na uvedené množstvo húb dáme približne 3 litre vody. Privedieme k varu, stiahneme plameň a pomaly varíme približne 2 hodiny. V polovici varenia pridáme do hrnca šťavu z kapusty – množstvo je orientačné, treba sa riadiť chuťou kapusty – keď je príliš kyslá dáme šťavy menej. Polievku osolíme, ochutíme mletým čiernym korením-netreba ním šetriť. So soľou radšej opatrnejšie, nakoľko šťava z kapusty je už slaná.
- Pred koncom varenia nakrájame klobásu na 0,5 -1 cm kolieska a vložíme do polievky.
- Pripravíme si zásmažku: na masti opražíme cibuľu nakrájanú na hrubé plátky do zlata, pridáme hladkú múku a spolu ešte chvíľu opražíme. Na záver pridáme štipku mletej papriky a všetko spolu precedíme do polievky (cibuľu vyhodíme). Necháme ešte prevrieť, kým sa klobása uvarí (10-15 minút).
- Polievku podávame s chlebovým posúchom.
Posúchy:
- Vo 150 ml vlažného mlieka rozmiešame kocku droždia so štipkou cukru. Necháme vzísť kvások.
- Obe múky dáme do misky, pridáme soľ a zvyšok cukru a premiešame. Prilejeme kvások, zvyšok mlieka, olej a vypracujeme jemné a nelepivé cesto. Mlieko pridávame podľa savosti múky. Cesto nesmie byť príliš tuhé, ideálne je, keď sa ešte trochu lepí na ruky. Necháme ho 1 hodinu kysnúť.
- Potom preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 2-3 časti z ktorých rozvaľkáme placky hrubé asi 1 a ½ cm. Prenesieme ich na vymastený plech, popicháme vidličku a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C. Vykysnuté posúchy pečieme do zlata približne 15-20 minút. Necháme vychladnúť na plechu.