Bravčová roláda s jablkami

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Bravčová roláda s jablkami

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

90

 min

Ingrediencie
  • 1 až 1 a ½ kg bravčového karé bez kosti v celku

Na plnku:

  • 100 g anglickej slaniny
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 červené jablká
  • 2 šálky nakrájanej ciabatty alebo pevnejšej bagety
  • lyžička sušenej šalvie (alebo lyžica čerstvých nasekaných lístkov)
  • lyžička sušeného tymiánu (alebo lyžica čerstvých lístkov)

Na glazúru:

  • 5 lyžíc domáceho marhuľového džemu
  • 1 vrchovatá lyžica hrubozrnnej horčice

 

Ingrediencie
  • 1 až 1 a ½ kg bravčového karé bez kosti v celku

Na plnku:

  • 100 g anglickej slaniny
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 červené jablká
  • 2 šálky nakrájanej ciabatty alebo pevnejšej bagety
  • lyžička sušenej šalvie (alebo lyžica čerstvých nasekaných lístkov)
  • lyžička sušeného tymiánu (alebo lyžica čerstvých lístkov)

Na glazúru:

  • 5 lyžíc domáceho marhuľového džemu
  • 1 vrchovatá lyžica hrubozrnnej horčice

 

Nutričné hodnoty

Aj keď možno na prvý pohľad netradičná kombinácia, verte, že bravčová roláda sa pekne snúbi so sladkosťou jabĺk a chrumkavou slaninkou. Marhuľová glazúra sa postará o pomyselnú čerešničku na torte a vy sa pred svojimi hosťami blysnete s perfektným slávnostným obedom.

Bravčová roláda aj pre neskúsených kuchárov

 

Postup:

  1. Najskôr si pripravíme plnku. V panvici opečieme plátky slaniny do chrumkava. Vyberieme a necháme na papierovej vreckovke zbaviť prebytočného tuku a následne nasekáme nahrubo. Na tuku zo slaniny opečieme nadrobno nasekanú šalotku a cesnak do sklovita. Bude to trvať asi 3 minútky.
  2. Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky a nakrájame na menšie kocky (asi 1x1cm). Pridáme ich na panvicu spolu so šalviou a tymianom, osolíme, okoreníme  a miešame ďalšie 3-4 minúty.  Jablká by mali zmäknúť  ale nesmú sa rozpadať. Pridáme kocky ciabatty (alebo pevnejšieho bieleho pečiva), polejeme vývarom alebo vodou( 50 ml by malo stačiť) a premiešame.
  3. Odstavíme, preložíme do misky spolu so slaninou, opatrne premiešame a necháme vychladnúť.  Náplň môžeme pripraviť aj deň vopred a skladovať zakrytú v chlade.
  4. Rúru zohrejeme na 200 °C.  Mäso položíme na pracovnú dosku a nožom pozdĺžne rozkrojíme tak, aby sme dostali  približne 2cm hrubý plát mäsa. Nôž priložíme pozdĺžne kolmi na  mäso asi 2 cm odspodu a krájame smerom do stredu, až dostaneme plát mäsa. Môžeme naklepať.  Osolíme  a okorením mletým čiernym korením. Náplň položíme pozdĺžne do stredu, vytvoríme z nej akýsi valček a zabalíme. Zaviažeme potravinárskym špagátom aby sa nám roláda nerozpadla počas pečenia. Potrieme ju olivovým olejom, osolíme, okoreníme.
  5. Zakryjeme a pečieme približne hodinu a pol až dve hodiny. Ak je potrebné, podlejeme troškou vody, ale mäso pustí dosť šťavy.
  6. Pred koncom pečenia odkryjeme, potrieme marhuľovou glazúrou a dopečieme nezakryté ešte 15-20 minút, kým povrch nezíska zlatú kôrku.
  7. Glazúru pripravíme tak, že v malej panvici zohrejeme marhuľový džem a premiešame s horčicou.
  Náš tip na prílohu:
  • Upečenú roládu preložíme na drevenú podložku, necháme zakryté alobalom 15 minút odpočívať. Odstránime špagát a nakrájame na plátky.
  • Podávame so zvyškom glazúry (ktorú môžeme zmiešať s výpekom z mäsa) a pučenými zemiakmi. Tie si pripravíme tak, že ošúpané zemiaky pokrájame na kocky, uvaríme vo vode do mäkka, scedíme a rozpučíme. Pridáme cibuľku, ktorú sme si nasekali nadrobno a opiekli dozlata na masle a troške oleja, hrsť petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme  a dobre premiešame.
30 min