Wafle s ovocím sú v lete ideálny dezert pre deti. Sú sladké, deti ich milujú a zjedia k ním aj veľa čerstvého ovocia. Túto francúzsko-belgickú dobrotu určite poznáte. Možno ste ich doma neskúšali, pretože ste si, ako ja mysleli, že cesto musí byť kysnuté a na prípravu potrebujete waflovač. A ajhľa, cesto nemusí byť kysnuté a namiesto waflovača vám poslúži starý dobrý sendvičovač. Wafle síce budú mať trošku iný tvar, ale chrumkavosť na povrchu bude úplne rovnaká. My wafle s ovocím striedame každú nedeľu s receptom na lievance, skúste to aj vy. Deti vás určite budú milovať. Do cesta sa dávajú len dve lyžice cukru, takže nie sú takmer vôbec sladké. O sladkosť sa postará ovocie 🙂
Vedeli ste, že cesto na wafle nemusí byť kysnuté a nepotrebujete waflovač?
Postup:
- Ako prvý si zapneme waflovač alebo sendvičovač, aby sa nám dostatočne zohrial. Zvyčajne nás o správnej teplote oboznámi zelené svetielko na prístroji.
- Medzi tým si pripravíme cesto na wafle. Na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre rozohrejeme maslo. Maslo len rozpustíme, nenecháme ho vrieť. Chvíľu ho necháme ešte vychladnúť.
- Do jednej misky dáme mlieko, vajcia a rozpustené maslo. Metličkou všetko dôkladne prešľaháme.
- V ďalšej miske premiešame spoločne múku, cukor, kypriaci prášok a väčšiu štipku soli.
- Potom sypkú zmes postupne za stáleho miešania pridávame k tekutej zmesi. Miešame metličkou na šľahanie. Vznikne krásne jemné tekutejšie cesto, veľmi podobné tomu na palacinky.
- Do rozohriateho waflovača, alebo toustera naberačkou nalejeme cesto, musíme pamätať na to, že cesto ešte pri pečení naberie na objeme. Všimnite si postupových fotiek, a radšej na prvýkrát dajte cesta o mnoho menej aby ste si vedeli lepšie predstaviť, koľko budete na každú waflu potrebovať. Pečenie trvá len chvíľu. Asi tak 2 až 3 minúty, záleží na vašom waflovači.
- Hotové wafle môžete servírovať napríklad s čerstvým sezónnym ovocím. Alebo so šľahačkou, čokoládovou polevou, javorovým sirupom, či zmrzlinou.