Thajské kuracie karí

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Thajské kuracie karí

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 2 lyžice sezamového alebo repkového oleja
  • 2 plné lyžice červenej karí pasty
  • 1 plechovka kokosového mlieka (450 ml)
  • 1 -2 lyžice trstinového cukru
  • 2-3 lyžice rybej omáčky (možno nahradiť  kvalitnou sójovou omáčkou a 1 plátkom sardelky)
  • 500 g kuracích stehien  – bez kože a kosti
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 200 g hlivy ustricovej
  • 200 g zelenej fazuľky (môže byť aj mrazená)
  • 2 lyžičky sezamu
  • zväzok bazalky
  • čerstvý koriander (alebo petržlenová vňať)
  • čili papričky
Ingrediencie
  • 2 lyžice sezamového alebo repkového oleja
  • 2 plné lyžice červenej karí pasty
  • 1 plechovka kokosového mlieka (450 ml)
  • 1 -2 lyžice trstinového cukru
  • 2-3 lyžice rybej omáčky (možno nahradiť  kvalitnou sójovou omáčkou a 1 plátkom sardelky)
  • 500 g kuracích stehien  – bez kože a kosti
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 200 g hlivy ustricovej
  • 200 g zelenej fazuľky (môže byť aj mrazená)
  • 2 lyžičky sezamu
  • zväzok bazalky
  • čerstvý koriander (alebo petržlenová vňať)
  • čili papričky

Nutričné hodnoty

Thajská kuchyňa je právom jednou z najchutnejších a najzdravších! na svete. Pri príprave pokrmov používajú množstvo aromatických korenín, byliniek, omáčok a prísad o akých niekedy ani netušíme, že existujú 🙂  Ale dá sa pripraviť autentické thajské jedlo aj u nás doma? Určite áno.  Dnes si vyskúšame výborné kuracie karí, pripravené z kokosového mlieka a kari pasty.

Kuracie karí výborné na zahriatie

Postup:

  1. Vo woku alebo hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme karí pastu a sprudka ju opražíme. Miešame, bude prskať, takže dávame pozor.  Potom prilejeme asi 1 dcl kokosového mlieka a premiešame. Necháme tekutinu odpariť, až sa bude oddeľovať tuk. Znovu pridáme trochu  mlieka a postup zopakujeme ešte jeden krát. Nakoniec prilejeme aj zvyšok mlieka a necháme spolu prevariť.
  2. Ochutíme cukrom a rybou omáčkou (alebo jej alternatívou, viď suroviny).
  3. Postupne do omáčky vložíme kuracie mäso nakrájané na prúžky, hlivu, tiež nakrájanú na pásiky, jednu stonku bazalky aj s lístkami a polovicu  zväzku jarnej cibuľky nakrájanej na kolieska. Dobre premiešame, znížime plameň a zakryté dusíme domäkka, čo bude trvať približne 30 minút. Občas premiešame.
  4. Medzitým si na panvici na lyžičke oleja sprudka opečieme fazuľkové struky (môžeme použiť aj cukrový prášok).  Po odstavení posypeme sezamom.
  5. Tesne pred dovarením prihodíme do karí ešte zvyšnú jarnú cibuľku nakrájanú na kolieska.
  6. Karí podávame s dusenou ryžou. Na tanieri karí obložíme zelenou fazuľkou, posypeme bazalkou a koriandrom a nakrájanou čili papričkou.
  7. Kari pasta je základom pre prípravu mnohých ázijských pokrmov a teda, ak ste ich milovníkmi, nemala by u vás v kuchyni chýbať.  Jej príprava je náročnejšia na zháňanie surovín, ale môžete ju nahradiť aj hotovým polotovarom, karí pastou červenou alebo zelenou, ktoré sa dajú bežne kúpiť.
30 min