Vianočná štóla

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Vianočná štóla

Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 300 g hrubej múky
  • štipka soli
  • 1/2 PL škorice
  • 10 g aktívneho sušeného droždia
  • 50 g cukru
  • 80 ml teplého mlieka
  • 70 ml zmäknutého masla
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 250 g sušeného ovocia (marhule, zlaté hrozienka, brusnice)
  • 50 g mandlí
  • 1 pomaranč, šťava a nastrúhaná kôra
  • 2 PL práškového cukru
Ingrediencie
  • 300 g hrubej múky
  • štipka soli
  • 1/2 PL škorice
  • 10 g aktívneho sušeného droždia
  • 50 g cukru
  • 80 ml teplého mlieka
  • 70 ml zmäknutého masla
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 250 g sušeného ovocia (marhule, zlaté hrozienka, brusnice)
  • 50 g mandlí
  • 1 pomaranč, šťava a nastrúhaná kôra
  • 2 PL práškového cukru

Nutričné hodnoty

Vianočná štóla je obľúbený sviatočný dezert. Je to nemecký tradičný vianočný koláč, plný sušeného a kandizovaného ovocia, orechov a korenín. Vychutnávajte si ho celý december, nielen na Vianoce. Pre viac arómy namočte sušené ovocie do rumu alebo rumu s mliekom.

Vianočná štóla na váš slávnostný stôl

Postup:

  1. Sušené marhule pokrájajte na malé kúsky a zmiešajte ich so sušenými brusnicami a hrozienkami. Pridajte nastrúhanú pomarančovú kôru, zalejte pomarančovou šťavou a sušené ovocie dobre premiešajte.
  2. Mandle nasekajte nadrobno.
  3. Do teplého mlieka pridajte lyžicu cukru a suché droždie, premiešajte a nechajte 10 minút pri izbovej teplote. Do misky s múkou pridajte soľ so škoricou, premiešajte a v strede urobte jamku. Pridajte zvyšný cukor, pripravený kvások, maslo izbovej teploty, vanilku a vajce a zo zmesi vypracujte cesto kruhového tvaru a nechajte ho 15 minút prikryté stáť.
  4. Ovocie sceďte, pridajte nasekané mandle a všetko spolu prisypte do pripraveného cesta a dobre premiešajte.
  5. Cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
  6. Vykysnuté cesto dajte na múkou posypanú pracovnú dosku, zviňte a vytvarujte bochník. Preložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Bochník vložte do vyhriatej rúry a pečte 35 – 40 minút pri 180°C.
  7. Ak si počas pečenia všimnete, že vám vrchná časť cesta zrazu hnedne, ochráňte ju alobalom. Upečenú štólu nechajte úplne vychladnúť a potom ju štedro posypte práškovým cukrom.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min