Vegetariánske skvelé syrové lasagne sú presne to jedlo, v ktorom mäsko nikomu nechýba. Obľúbené syrové lasagne sme pripravili podľa originálneho receptu aj s bešamelovou omáčkou a parmezánom, ktoré tomu jedlu dodajú vláčnosť, hebkosť a tú pravú chuť.
Vegetariánske lasagne
Postup:
- Najskôr na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, keď zmäkne, pridáme pretlačený cesnak.
- Šampiňóny si nakrájame na drobné kocky a prihodíme ich do panvice k cesnaku a cibuľke.
- Všetko spolu opekáme, až kým nie sú šampiňóny do hneda opečené a mäkké.
- Pridáme lyžicu paradajkového pretlaku, zamiešame a zalejeme drvenými paradajkami, ochutíme soľou, korením, sušeným oreganom, prípadne aj balsamicom a cukrom.
- Všetko spolu povaríme 15-20 minút na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
- hotové plátky lasagní predvaríme vo veľkom hrnci v osolenej vode. Postačia dve minúty. Lasagne scedíme a ponecháme ich pár minút v studenej vode, aby sa nezlepili. - to je ten trik, ktorý potrebujete vedieť. Potom lasagne opäť scedíme.
- Príprava bešamelovej omáčky: V menšom hrnci zohrejeme maslo a pridáme múku. Za stáleho miešania múku opečieme do ružova a postupne prilievame teplé mlieko. Až dostaneme konzistenciu hladkej omáčky, odstavíme, zamiešame strúhaný parmezán prípadne dosolíme.
- Na dno zapekacej nádoby položíme plátok cestoviny, potrieme troškou bazalkového pesta, pár lyžicami bešamelu, potom pridáme paradajkovú omáčku a posypeme mozarellou. Takto urobíme pár vrstiev, poslednú vrstvu cestoviny potrieme bešamelom a posypeme syrom.
- Pečieme pri 200 °C približne 30 minút.
- Na záver ešte môžeme posypať a ozdobiť bylinkami.