Francúzske slané palacinky sú jednoduchý, ale nesmierne efektný recept. Ja robím rada deťom sladké a mužovi takéto delikátne slané palacinky 🙂
Slané palacinky sú jednoduché, efektné a chutné
Postup:
- Pri príprave cesta na palacinky musíme dbať na to, aby sme múku a soľ najskôr cez jemné sito preosiali do väčšej misky. Maslo musíme rozpustiť a nechať chvíľočku vychladnúť. Môžete to samozrejme urýchliť rozpustením v mikrovlnnej rúre.
- V ďalšej mise (môžeme použiť misku z kuchynského robota) rozbijeme vajcia. Pridáme mlieko a za pomoci kuchynského robota vyšľaháme. Keď sa vajcia a mlieko dobre spoja, pridáme vychladnuté maslo a nakoniec ešte po častiach preosiatu múku so soľou. Na konci by sme mali mať krásne nadýchané vláčne cesto.
- Panvicu na palacinky si jemne omastíme tukom, najradšej používam slnečnicový olej. Počkáme až bude panvica dostatočne horúca a následne môžeme na panvicu naberačkou naliať tenkú vrstvu cesta. Pečieme chvíľu z jednej strany a potom ešte cca minútu z druhej strany.
- Hotové palacinky dáme na plech vystlané papierom na pečenie dostatočne ďaleko od seba. Doprostred dáme trochu strúhaného syra, okolo ktorého urobíme pomyselné hniezdo z prosciutta. Do hniezda ešte opatrne rozklepneme vajcia a potom už len okraje palacinky zahneme smerom k stredu hniezda.
- Takto palacinky pečieme v rúre na 200 stupňov Celzia, pokiaľ nebude vajcia podľa nášho očakávania. Pre deti natvrdo, pre dospelých pravdepodobne na mäkko, s polosurovým žĺtkom. Dobrú chuť.
- Nebojte je to jednoduché a vďaka niekoľkým tipom budú vaše palacinky tentoraz naozaj jemne, nadýchané a jednoducho tak trochu chuťovo iné. Navyše určite máte u vás doma, tak ako ja aj skutočných mužov, ktorí ani zďaleka neholdujú sladkým palacinkám s marmeládou.
- Navrhujem, aby ste to urobili tak ako ja, niekoľko palaciniek natreli deťom s obľúbenou marmeládou a pre tú chlapskú časť rodiny sa vám za malinkú chvíľku v rúre pripraví naozajstná delikatesa.