Ak ste na dovolenke v Chorvátsku neochutnali alebo nestihli ochutnať „blitvu s krumpirom“, inými slovami mangold so zemiakmi, tak nabudúce svoju chybu určite musíte napraviť. Pokiaľ ste však nedočkaví či nemáte záujem cestovať do samotného Chorvátska, môžete si túto typickú národnú špecialitu jednoducho pripraviť aj doma. Mangold je špenátu podobná listová zelenina, je nenáročný na pestovanie a mnohostranne využiteľný v kuchyni. Výborný je dusený ako špenát, alebo ako plnka do slaných koláčov, ako príloha, alebo ho môžete rozmixovať v chutných smoothies. Pripomeňte si dovolenku v chorvátsku spolu s našim receptom na originálnu „blitvu s kumpirom“.
Mangold so závanom chorvátskeho mora
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Mangold umyjeme, stopky oddelíme od zelených listov.
- Listy aj stopky nakrájame na kúsky, stopky dáme spolu so zemiakmi variť do mierne osolenej vody.
- Povaríme ich asi 8-10 minút, potom pridáme na 1 minútku spariť aj listy. Scedíme a necháme odkvapkať.
- Medzitým si cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak nakrájame na tenké pláty. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak a spolu chvíľku opekáme.
- Pridáme scedené zemiaky s mangoldom a spolu ešte pár minút miešame na panvici. Zemiaky by sa mali opiecť trošku do chrumkava.
- Blitva najlepšie chutí ako príloha ku grilovanej rybe, ale môžete si ju dať len tak, samotnú.
Náš tip:
- Ak máte radi pikantné, môžete do panvice pridať aj štipku mletého čili.