Obľúbený, bleskovo hotový a veselý – taký je náš rýchly hrnčekový koláč, ktorému nechýba dobrý nápad. Na tento recept nebudete potrebovať ani váhu, ani mixér, alebo iné špeciálne náradie. Stačia vám dve misy, jedna metlička a vyšší plech. A potom už len pár minút a môžete dávať piecť. Tento vanilkovo-kakaový hrnčekový koláč je výborným nadýchaným koláčom k poobedňajšej káve alebo čaju. Do koláča môžeme pridať aj nahrubo nasekané orechy alebo kúsky čokolády. Ak máte radi sladké raňajky, kúsok si z neho odložte, zajtra vám bude chutiť ešte lepšie.
Rýchly hrnčekový koláč alebo vanilkovo-kakaový koláč bez mixéra
Postup:
- V jednej mise premiešame preosiatu múku, preosiaty cukor, kypriaci prášok a vanilkový cukor.
- V druhej mise metličkou prešľaháme olej, mlieko a vajcia.
- Sypké prísady pomaly prisypávame do mokrých prísad, stále miešajúc.
- Poloriedke cesto riadne premiešame, aby sme nemali hrudky. Asi tretinu odlejeme späť do druhej misy. Pridáme do nej kakao a opäť premiešame tak, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek.
- Vyšší plech alebo tortovú formu vystelieme papierom na pečenie.
- Do formy nalejeme najprv vanilkové cesto bez kakaa a necháme povrch, aby sa uhladil.
- Kakaovú zmes naplníme do zdobiaceho sáčku (ak nemáme, nevadí, poslúži nám aj lyžica) a do vanilkového cesta robíme vzory. Napríklad v okrúhlej tortovej forme sa dobre vyníma špirálový vzor.
- Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov asi na 30 minút.
-
- Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
Naše tipy:
- Do vanilkového cesta môžete vzory urobiť aj lyžicou, ak nemáte zdobiaci sáčok. Špirálový vzor môže vyzerať aj nasledovne.
- Pred podávaním môžete koláč posypať práškovým cukrom, alebo ozdobiť čerstvo vyšľahanou šľahačkou.