Rebarborový koláč

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Rebarborový koláč

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na náplň:

  • 500 g čerstvej rebarbory
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 2 – 3 lyžice jahodového džemu
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 6 lyžíc cukru
Ingrediencie

Na cesto:

Na náplň:

  • 500 g čerstvej rebarbory
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 2 – 3 lyžice jahodového džemu
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 6 lyžíc cukru

Nutričné hodnoty

Rebarborový koláč je nestarnúci recept. Kombinácia rebarbory a jahôd bola vždy atraktívna. A vedeli ste, že rebarbora vlastne nie je ovocie 🙂 Keď ju však spojíme s jahodami dostaneme skvelú harmóniu vôní a chutí. Vďaka tomuto receptu sa na sezónu rebarbory ​​budete tešiť každý rok. A máme pre vás v postupe skvelý trik na ozdobnú mriežku z cesta na vrch koláča.

Rebarborový koláč s jahodami tvorí skvelú kombináciu a sezónne suroviny sú dnes "in"!

Postup:

  1. Najskôr si zo surovín na cesto vymiesime pevné cesto, ktoré necháme zabalené vo fólii v chladničke odpočinúť minimálne hodinu.
  2. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
  3. Ovocie umyjeme a nakrájame na malé kúsky.
  4. V hrnci najskôr povaríme niekoľko minút rebarboru, ktorá rýchlo pustí prebytočnú vodu. Tú pokiaľ možno odlejeme. Následne pridáme jahody, džem, kukuričný škrob a cukor. Všetko spolu chvíľu povaríme, asi 5 minút. Hrniec odložíme, aby nám voňavá zmes trochu vychladla.
  5. Cesto vyberieme z chladničky a 2/3 rozvaľkáme na papier na pečenie cez potravinársku fóliu na veľkosť menšieho a hlbšieho plechu. Prípadné prebytky odrežeme nožom. Nakoniec fóliu zložíme a cesto aj s papierom na pečenie dáme na dno plechu. Pečieme maximálne 15 minút do  zlatista.
  6. Potom cesto vyberieme a vylejeme naň ovocnú zmes.
  7. Zvyšok cesta znovu vyvaľkáme na papieri na pečenie cez kuchynskú fóliou do tvarov plátu veľkého asi ako plech na pečenie. Pomocou noža plát rozrežeme na rovnako široké rezance a na novom liste papiera na pečenie z nich spravíme mriežku.
  8. Ak sa bude cesto trochu trhať, nevadí, ešte ho môžeme "dolepiť". Nakoniec mriežku znova prikryjeme kuchynskou fóliou a ľahko pogúľame valčekom. Takto zakryjeme nedostatky spájania cesta. Nezabudnime orezať okraje, aby mala mriežka tvar plechu.
  9. Aby sme mohli mriežku ľahko preniesť na koláč, hárok papiera na pečenie s mriežkou dáme na 15 minút do mrazničky. Po stuhnutí ju ľahko uchopíme a prenesieme na vrch koláča, ktorý ešte nakoniec jemne pocukrujeme kryštálovým cukrom a pečieme cca 40 minút na 180 stupňov.
  10. Dobrú chuť !
kouzunak veľkonočný koláč
10 min