Ratatouille je slávne francúzske zeleninové jedlo pochádzajúce z Nice. Rovnako slávny je príbeh chlpatého šéfkuchára Remyho v rovnomennom animovanom filme. A my si ukážeme presne ten istý recept, akým Remy vo filme ohúril obávaného kulinárneho kritika.
Ratatouille - recept z pečeného baklažánu, papriky a paradajky s francúzskou bagetou
Postup:
- Rúru zohrejeme na 220 °C. Papriky pozdĺžne rozkrojíme, vyberieme jaderníky a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo alobalom reznou stranou nadol. Pečieme približne 15-20 minút, až kým nezačnú papriky černať.
- Potom ich vyberieme, vložíme do misky a zakryjeme fóliou alebo dáme spariť do mikroténového vrecka.
- Polovicu paradajok sparíme vo vriacej vode a rýchlo schladíme pod studenou vodou. Ošúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď cibuľa zmäkne (po cca 10 minútach) pridáme rajčiny, osolíme, okoreníme, pridáme tymián a varíme na strednom plameni až kým omáčka nezhustne.
- Medzitým si ošúpeme sparené papriky a nakrájame ich na drobné kocky. Tie pridáme na záver do paradajkovej omáčky.
- Baklažány, cukety a zvyšné paradajky si nakrájame na veľmi tenké plátky.
- Na dno zapekacej nádoby rovnomerne rozprestrieme paradajkovo-paprikovú zmes. Na ňu striedavo ukladáme plátky zeleniny.
- Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme tymiánom a osolíme, okoreníme. Papier na pečenie zostrihneme do tvaru zapekacej nádoby a zakryjeme ním zeleninu, jemne pritlačíme.
- Pečieme približne 45 minút pri 190 °C.
- Hotové jedlo ešte na záver pokvapkáme olivovým olejom a podávame ako prílohu k mäsu, alebo len samotné s kúskom chrumkavej bagety. Voilà, náš ratatouille recept je hotový, dobrú chuť!