Retro na stole – pečené hovädzie mäso na čiernom pive

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Retro na stole – pečené hovädzie mäso na čiernom pive

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

Varím doma pre manžela a svokra a podľa toho musím aj vyberať čo uvarím. Spravidla vždy funguje, keď sa zmienim, že v recepte figuruje pivo. Na to tí moji chlapi jednoducho počujú. A hádam nielen tí moji. Tento recept na hovädzie mäso má ešte aj skvelú výhodu v tom, že sa v podstate upečie sám. Krátka príprava a ja sa môžem venovať iným veciam. Takže si vlastne príde každý na svoje. O tej skvelej chuti čierneho piva s hovädzím mäsom sa presvedčte sami, vyskúšaním tohoto vynikajúceho receptu.

Hovädzie mäso na pive

Postup:

  1. Najprv si rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia.
  2. Hovädzie mäso nakrájame na stredné kocky. Cibuľu a cesnak na hrubo. Mrkvu a zeler na kúsky trochu menšie ako mäso. Nezabudneme na slaninu, aj tú nakrájame na kocky.
  3. Na panvici opečieme slaninu, keď bude zlatistá dáme ju do hrnca na pečenie, v ktorom budeme piecť mäso. Najlepšie nám poslúži liatinový hrniec.
  4. Potom na panvicu, ktorá je mastná od slaniny dáme mäso. Osolíme ho, okoreníme a sprudka opečieme, aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Po opečení ho pridáme do hrnca k slanine.
  5. Znížime plameň a podobne spolu opečieme mrkvu a zeler dozlatista. Pokrm vďaka skaramelizovanej zelenine získa na sile a výraznej chuti. Aj zeleninu vložíme do hrnca na pečenie.
  6. Nakoniec pridáme k mäsu cesnak, paradajkový pretlak, tymian, cukor, trochu soli, hovädzí vývar a všetko to zalejeme čiernym pivom.
  7. Prikryté hovädzie mäso pečieme asi 2 hodiny. Mäso by malo byť po upečení naozaj krehké.
  8. Naše najobľúbenejšia príloha k tomuto pokrmu je vždy nadýchaná zemiaková kaša, ale nič nepokazíme ani knedľou, alebo chlebom. Prajem dobrú chuť.
30 min