Pohánkové lievance s kefírom a ovocím

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Pohánkové lievance s kefírom a ovocím

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie
  • 2 veľké vajíčka
  • 160 g pohánkovej múky
  • 100 g hladkej múky 00
  • 200 ml kefíru
  • Štipka soli
  • 2 lyžice tekutého medu
  • Nastrúhaná citrónová kôra (nemusí byť)
  • 2 lyžice semienok (napr. chia, ľanové, sezamové…)
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy
  • Na podávanie: kyslá smotana zmiešaná s vanilkovým cukrom, čerstvé ovocie, džem, alebo med
Ingrediencie
  • 2 veľké vajíčka
  • 160 g pohánkovej múky
  • 100 g hladkej múky 00
  • 200 ml kefíru
  • Štipka soli
  • 2 lyžice tekutého medu
  • Nastrúhaná citrónová kôra (nemusí byť)
  • 2 lyžice semienok (napr. chia, ľanové, sezamové…)
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy
  • Na podávanie: kyslá smotana zmiešaná s vanilkovým cukrom, čerstvé ovocie, džem, alebo med

Nutričné hodnoty

Pohánkové lievance s kefírom, podávané s ovocím a ochutenou smotanou sú lahodné, ako tie klasické. V tejto zdravšej podobe sú vhodné pre deti, alebo ako zdravé raňajky pre celú rodinu.

Nadýchané pohánkové lievance s ochutenou smotanou, ovocím a medom

Postup:

  1. V jednej miske zmiešame všetky sypké suroviny.
  2. V druhej prešľaháme kefír, vajíčko, štipku soli, citrónovú kôru a med.
  3. Obe zmesi premiešame, ale len tak, aby sa všetko prepojilo, nemiešame príliš dlho, inak nebudú lievance nadýchané.
  4. Lievance smažíme na oleji, z každej strany pár minút.
  5. Na druhú stranu ich otáčame, až keď sa na povrchu začnú tvoriť bublinky.
  6. Podávame teplé s ochutenou smotanou, ovocím, orieškami, sirupom, marmeládou, ovocím a podobne. Môžeme poprášiť práškovým cukrom.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min