(Po) veľkonočné recepty – 3 x plnené vajíčka

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

(Po) veľkonočné recepty – 3 x plnené vajíčka

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na plnené vajíčka s cviklou a smotanovým syrom:

  • 6 vajíčok
  • 1 menšiu varenú červenú repu
  • 1 malá vanička (125 g ) smotanového syra
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrónová šťava
  • čerstvá žerucha na ozdobu

Na verziu s tuniakom a hráškom:

  • 6 vajíčok
  • 1 malá konzerva tuniaka v oleji
  • 2 lyžice créme fraiche alebo hustej kyslej smotany
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica majonézy
  • soľ a mleté čierne korenie
  • zmes čerstvých byliniek – žerucha, petržlen, pažítka, kôpor
  • 400 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
  • 2 lyžice masla

Na verziu so sušenými paradajkami:

  • 6 vajíčok
  • 3 lyžice majonézy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 5-6 ks sušených paradajok v oleji + 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička nasekaných kapár
  • čerstvá petržlenová vňať alebo bazalka
Ingrediencie

Na plnené vajíčka s cviklou a smotanovým syrom:

  • 6 vajíčok
  • 1 menšiu varenú červenú repu
  • 1 malá vanička (125 g ) smotanového syra
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrónová šťava
  • čerstvá žerucha na ozdobu

Na verziu s tuniakom a hráškom:

  • 6 vajíčok
  • 1 malá konzerva tuniaka v oleji
  • 2 lyžice créme fraiche alebo hustej kyslej smotany
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica majonézy
  • soľ a mleté čierne korenie
  • zmes čerstvých byliniek – žerucha, petržlen, pažítka, kôpor
  • 400 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
  • 2 lyžice masla

Na verziu so sušenými paradajkami:

  • 6 vajíčok
  • 3 lyžice majonézy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 5-6 ks sušených paradajok v oleji + 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička nasekaných kapár
  • čerstvá petržlenová vňať alebo bazalka

Nutričné hodnoty

Čo s prebytkom varených vajíčok od Veľkej noci? Klasikou sú plnené vajíčka, ktorými veľmi jednoducho spotrebujete väčšie množstvo varených vajíčok. Vyskúšajte naše nové nápady na farebné a svieže náplne. Úhľadne nastriekaný krém sa v tomto prípade už nenosí, hitom je prirodzený a rustikálny vzhľad, takže nebudete potrebovať mixér ani cukrárske vrecko. Jednoducho použite na naplnenie malú lyžičku. Vajíčka naukladajte na pekný tanier, pridajte zopár zelených šalátových listov /pekne bude vyzerať rukola, polníček, potočnica, či dokonca lístky mladej púpavy/ a čerstvé bylinky /výborne sa hodí pikantná žerucha/ prípadne mikrobylinky alebo klíčky. Každú jednu náplň môžete tiež pripraviť ako nátierku, jednoducho stačí vajíčka namiesto plnenia celé nasekať a zmiešať s ostatnými surovinami.

Plnené vajíčka s cviklou a smotanovým syrom

Postup:

  1. Vajíčka vložíme do hrnca s vodou, privediem k varu a varíme 9-10 minút. Scedíme a okamžite schladíme v ľadovej vode. Necháme úplne vychladnúť. Ošúpeme, rozpolíme a opatrne vyberieme žĺtka.
  2. Do misky si najemno nastrúhame varenú cviklu, pridáme smotanový syr a žĺtka, ochutíme soľou, korením, dijonskou horčicou a citrónovou šťavou. Všetko spolu dobre premiešame a zmesou naplníme polovice bielkov. Ozdobíme žeruchou.

Plnené vajíčka s tuniakom a hráškom

Postup:

  1. Vajíčka vložíme do hrnca s vodou, privediem k varu a varíme 9-10 minút. Scedíme a okamžite schladíme v ľadovej vode. Necháme úplne vychladnúť. Ošúpeme, rozpolíme a opatrne vyberieme žĺtka.
  2. Z tuniaka zlejeme olej a preložíme do misky. Premiešame s créme fraiche,  majonézou, citrónovou šťavou, ochutíme soľou a korením a žĺtkami.
  3. Zmesou naplníme polovičky bielkov. Hrášok blanšírujeme v osolenej vriacej vode 3-4 minútky, scedíme a ešte horúce premiešame s maslom.
  4. Rozprestrieme na tanier, obložíme plnenými vajíčkami a posypeme nasekanými bylinkami.

Plnené vajíčka so sušenými paradajkami

Postup:

  1. Vajíčka vložíme do hrnca s vodou, privediem k varu a varíme 9-10 minút. Scedíme a okamžite schladíme v ľadovej vode. Necháme úplne vychladnúť. Ošúpeme, rozpolíme a opatrne vyberieme žĺtka.
  2. Sušené rajčiny a kapary nasekáme najemno, premiešame s horčicou, majonézou, olejom a varenými žĺtkami. Ochutíme mletým čiernym korením (prípadne ešte dosolíme ak treba) Zmiešame s roztlačenými žĺtkami a dochutíme soľou a korením. Naplníme polovice bielkov a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min