Ak máte radi pečené morčacie prsia, vyskúšajte túto zaujímavú variantu so slaninkou. A namiesto klasickej ryže vyskúšajte kuskus - drobnú cestovinu, tvarom podobnú na tarhoňu.
Pečené morčacie prsia vám dodajú železo
Postup:
- Morčacie posolíme a okoreníme.
- V mixéri pomixujeme kešu oriešky s farebnými paprikamina hrubo, teda asi na 2-3 mm kúsky. Touto zmesou morčacie prsia obalíme.
- Takto obalené morčacie prsia celé pokryjeme slaninkou. Ak treba previažeme ich ešte aj špagátom (potravinárskym) aby nám držali pekne tvar. Dáme piecť v prikrytom pekáči do rúry na 220 st. C na 35 minút. Potom odkryjeme a dopečieme na 180 st. C ešte 20 minút.
- Kuskus so šafránom a maslom zalejeme vriacou vodou a dochutíme soľou a korením. Premiešame a necháme prikrytý dobehnúť ešte 5 minút. Potom ešte raz premiešame a prikryjeme na ďalších 5 minút.
Naše tipy:
- Morčacie mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín a nízky obsah tuku a je veľmi ľahko stráviteľné. Morčacie mäso dokonca obsahuje viac železa ako mäso kuracie, preto by ste ho určite mali zaradiť do jedálnička deťom. Obsahuje vitamíny skupiny B, kyselinu listovú (B9) a vitamíny A, D, E. Z minerálov vám dodá vápnik, železo, magnézium, fosfor, draslík a zinok a selén. Je kvalitným zdrojom proteínov. Pri výbere mäsa sa viac zameriavajte na prsné mäso, pretože práve táto časť obsahuje vysoký obsah bielkovín a nízky podiel tukov.
- Kuskus môžete zvoliť biely, ale zdravší variant je celozrnný. Podobne ako biely je vyrobený z tvrdej pšenice, ale obsahuje aj šupu zrna, má viac účinných látok a pomôže k dobrému tráveniu. Kuskus vám dodá vlákninu, minerály (železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, meď, zinok, selén), omega kyseliny a vitamíny B, E, K.