Opitý Izidor je snáď najväčšou klasikou spomedzi domácich zákuskov. Neodolateľná kombinácia kakaovo-orechového cesta s rumovo-orechovou plnkou. Na povrchu jemný kakaový krém a čokoládová poleva. Tento dezert nesmie chýbať na stole počas žiadnych dôležitých sviatkov a rodinných osláv. My sme naň práve dostali chuť a napiekli sme si ho. Trochu klasiky nikdy nezaškodí a tak sme pre vás zopakovali receptúru na tento klasický zákusok. Ak sa vám už zbiehajú slinky, neotáľajte dlho a doprajte si tento úžasný zákusok. Opitý Izidor v tejto forme môže hravo konkurovať fajnovým francúzskym dezertom.
Opitý Izidor nesmie chýbať počas sviatkov
Postup:
- Na cesto najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
- Pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi.
- Bielky vyšľaháme do tuha a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi.
- Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 15-18 minút.
- Necháme vychladnúť a potom potrieme orechovou plnkou. Na orechovú plnku zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15-20 minút odstáť.
- Koláč necháme trochu vychladnúť a potom ho môžeme uskladniť v chladničke, kým si pripravíme krém.
- Na krém si uvaríme puding zo Zlatého klasu podľa návodu, len použijeme 400 ml mlieka a vynecháme cukor. Puding necháme úplne vychladnúť.
- Maslo s práškovým cukrom a kakaom vyšľaháme do nadýchaného hladkého krému a postupne doň prišľahávame puding.
- Pudingovú plnku natrieme na koláč. Opäť dáme do chladničky riadne vychladnúť (prípadne nakrátko do mrazničky).
- Napokon koláč polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť.
- Koláč môžeme pripraviť aj v malej obmene, ako mini tortičky. V tom prípade z cesta povykrajujeme malé tortičky a necháme ich v chladničke, kým si nepripravíme krém.
- Pudingovú plnku naplníme do zdobiaceho vrecúška a na každú tortičku nastriekame krém. Opäť dáme do chladničky riadne vychladnúť (prípadne nakrátko do mrazničky).
- Tortičky potom polejeme čokoládou.