Omeleta na raňajky je sýta, ale delikátna záležitosť. Tá pravá francúzska omeleta je vláčna, jemná a teplá. V kombinácii so syrom a bylinkami bude voňavá, a keď si k nej doprajete i kávičku a džús premení váš víkendový či dovolenkový deň na neobyčajný. Po takýchto raňajkách môžete vyraziť aj na celodenný výlet. Dobrá omeleta chce malý fígeľ a trošku zručnosti. Do vaječnej zmesi prilejte trošku smotany na šľahanie, omeletu tesne pred dopečením preložte a potom už len vložte do rúry, alebo prikryte a nechajte odstavenú v teple dojsť. Takto pripravenú omeletu si spolu s maslovým toustom a kávičkou zoberte na tácke do postele a začnite takto kráľovsky váš letný víkend, či dovolenkové ráno.
Voňavá a vláčna omeleta ako víkendové či dovolenkové raňajky
Postup:
- Vajíčka rozbite do väčšej misky vhodnej na šľahanie. Poriadne ich vidličkou prešľahajte.
- Do vaječnej zmesi pridajte cca 0.5 dcl smotany na šľahanie a štipku soli.
- Na panvici zohrejte menšie množstvo oleja, cca 1 PL.
- Vlejte do panvice vaječnú zmes a po pár sekundách teplotu znížte.
- Vareškou vajíčka jemne pár krát premiešajte akoby ste išli robiť praženicu, ale nerozmiešajte ich celkom. Omeleta nemá byť ako palacinka, ale jemne zvlnená a kyprá.
- Omeletu pečte pomaly. Trvá to, podľa druhu panvice a sporáka cca 7 až 10 minút.
- Potom ju výrazne posypte obľúbeným strúhaným syrom a poklaďte napríklad plesňovým syrom typu Encián, či Plesnivec. Ale pokojne použite nakrájaný Eidam, alebo natrhanú Mozzarellu.
- Potom omelete na jednej strane podvihnite okraj a prehoďte ho cez druhú polovičku omelety, tak aby syry nevytiekli.
- Omeletu na záver už len prikryte pokrievkou a odstavte sporák. Nechajte ju tzv. "dojsť". Niekto ju vloží aj s panvicou na chvíľu do teplej rúry.
Naše tipy:
- Omeleta by sa mala jesť teplá, tak si k nej všetko pripravte vopred a vezmite si ju napríklad do postele.
- Pri podávaní omeletu bohato posypte obľúbenými bylinkami a posypte čerstvým čiernym korením z mlynčeka.