Mletý rezeň zo zeleniny nie je jedlo iba pre vegetariánov. Je lahodný a chrumkavý a chutný. Môže to byť dobrý tip na nedeľný obed alebo finger-food na párty. Vyskúšajte tieto výborné zeleninové rezne s jemnou zemiakovou kašou a jogurtovo-reďkovkovým šalátom.
Mletý rezeň zo zeleniny s chrumkavými reďkovkami
Postup:
- Karfiol, brokolicu a mrkvu uvaríme do polomäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Potom ju nasekáme, alebo na hrubšom strúhadle nastrúhame, či namelieme na mlynčeku na malé kúsky, alebo pevnejšiu kašu. Môžeme použiť aj vidličku.
- Do zeleninovej zmesi pridáme nastrúhanú posolenú cuketu, z ktorej sme vytlačili všetku tekutinu. Ďalej pridáme hrášok, vajíčka, syr, múku a všetko spolu premiešame. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, nasekanými bylinkami (môžu byť aj sušené).
- Zahustíme strúhankou, tak aby zmes držala pohromade. Odložíme do chladničky.
- Medzitým si pripravíme z uvarených zemiakov, masla a mlieka jemnú zemiakovú kašu.
- Zo zeleninovej zmesi potom navlhčenými rukami tvarujeme menšie placky, obalíme ich v trojobale a vysmážame na strednej teplote v repkovom oleji z oboch strán dozlata. Placky sú jemné, ak sa vám pri obaľovaní rozpadajú, vyformujte z nich radšej menšie fašírky. Budú rovnako chutné. Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku od prebytočného oleja.
- Pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Na jar je skvelé podávať k takémuto vegetariánskemu obedu napríklad chrumkavý reďkovkový šalát. Reďkovky umyjeme, nakrájame na silnejšie plátky, premiešame s jogurtom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením, nasekanou pažítkou a jarnou cibuľkou.