Marinované kuracie špízy nemusia byť len z kuracích pŕs. Šťavnatejšie mäso z kuracích stehien je na ne tiež veľmi vhodné. Podávajte ich s vychladeným uhorkovým šalátom. Recept je skutočne jednoduchý a rýchly a zároveň vhodný pre tých, ktorí si chcú odľahčiť večeru.
Marinované kuracie špízy zo šťavnatých stehien
Postup:
- Kuracie stehná si prezrieme, poprípade zbavíme aspoň trochu šliach a iných tukových vankúšikov. Ďalej mäso pokrájame na menšie kúsky, veľkosť volíme podľa veľkosti špajdlí. Keď máme mäso pripravené a nakrájané, vrhneme sa na prípravu marinády.
- Suroviny na prípravu marinády vložíme do kuchynského mixéra a samozrejme nezabudneme olúpať cesnak, cibuľu a zázvor. Ten tiež môžeme nakrájať na trošku menšie kúsky. Lebo zázvor sa tak lepšie zmixuje.
- Dobre zmixovanú marinádu zmiešame s mäsom a dáme odpočívať do chladu. Mäso takto môžeme marinovať najlepšie cez noc, chute sa tak najlepšie do mäsa vstrebajú.
- Zatiaľ čo sa mäso marinuje, pripravíme si uhorkový šalát. Uhorku dobre umyjeme a nakrájame na tenké plátky, môžeme si pomôcť aj strúhadlom. Nakrájanú uhorku zľahka posolíme pridáme trochu octu a cukru, odporúčam začať s menším množstvom a zalejeme cca 1 až 2 hrnčekmi studenej vody. Po prianí prípadne dochutíme podľa chuti buď octom alebo cukrom.
- Mäso po kúskoch napicháme na špajdle a dáme ho piecť na cca 30 min. buď do rúry alebo do teplovzdušnej fritézy. Teplovzdušnú fritézu odporúčam, pretože mäso potom bude skvele opečené. Hotové špízy podávame s uhorkovým vychladeným šalátom. Prajem dobrú chuť.