Ak urobíte dobrý cheesecake, nemôžete šliapnuť vedľa. Tento koláč má snáď rád každý. Skúsili ste ho už ale v karamelovej verzii s lieskovými orieškami? Ak nie, je najvyšší čas. Karamelový cheesecake, ktorý vám dnes predstavujeme, si veľmi jednoducho pripravíte z rozomletých sušienok a na plnku vám budú stačiť tri prísady.
Karamelový cheesecake
Postup:
- Najprv si dáme variť konzervu sladkého kondenzovaného mlieka (tento krok môžeme vynechať, ak si kúpime rovno karamelové kondenzované mlieko). Použijeme vyšší hrniec, aby bola celá konzerva ponorená počas varu vo vode. Varíme ho asi hodinu a pol.
- Keď je kondenzované mlieko uvarené, necháme ho úplne vychladnúť. Môžeme si ho uvariť napríklad aj deň vopred.
- Na korpus si rozomelieme sušienky na „múku“, zmiešame ich s roztopeným maslom a natlačíme na dno tortovej formy s priemerom 20 cm. Tortovú formu obalíme zospodu kusom alobalu, pretože koláč sa bude piecť vo vodnom kúpeli. Alobal zabráni prenikaniu vody.
- Pripravíme si plnku: do misky dáme čerstvý syr a rozmiešame ho s vajcami do hladkého krému. Potom pridáme skaramelizované kondenzované mlieko a metličkou rozmiešame na tekutý krém.
- Krém nalejeme do pripravenej formy na sušienkovú krustu.
- Tortovú formu s pripraveným koláčom opatrne vložíme do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme vriacu vodu, asi do výšky 1-2 cm. Pečieme asi hodinu na 160 stupňoch.
- Po upečení necháme úplne vychladnúť (kľudne aj cez noc) a pred podávaním cheesecake dozdobíme nasekanými opraženými lieskovcami. Ak máte väčšiu formu na tortu, tak pridajte o 50 percent viac prísad na prípravu krusty. V prípade plnky môžete ponechať ingrediencie tak ako sú, len výsledný koláč bude nižší.