Cuketa je dokonalá zelenina - netreba pri nej špekulovať a zdĺhavo ju pripravovať. Hodí sa na varenie, pečenie, zapekanie. Výborná, rýchla a jednoduchá je aj naša hustá cuketová polievka. Plusom je aj to, že ju nájdete takmer celoročne v obchodoch. Aj keď u nás sme skôr zvyknutí používať tradičnú tekvicu, cuketa má tiež svoje čaro a pracuje sa s ňou jednoduchšie. Aj keď mnoho ľudí ju porovnáva s uhorkou, pravdou je, že s tekvicou sú ako „sestry“. V kuchyni ju môžeme používať na mnoho spôsobov. Maslo a smotana dodajú jemnosť, zemiaky správne zahustia (len treba vyberať varný typ C alebo D), cesnak dodá pikantnosť, citrónová šťava pozdvihne chuť a kôpor tomu dodá korunu.
Rýchla cuketová polievka
Postup:
- Jemne nakrájanú cibuľu dozlatista osmažíme na masle.
- Pridáme na malé kúsky nakrájanú cuketu a zemiaky nakrájané na kocky a všetko spolu krátko osmažíme.
- Prilejeme liter vody, osolíme, okoreníme a dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom. Polievku varíme asi 20 minút na miernom ohni.
- Potom pridáme roztlačený cesnak a polievku dohladka rozmixujeme.
- Pridáme smotanu, citrónovú šťavu a všetko krátko prevaríme. Podľa chuti môžeme ešte doliať vodu.
- Uvarenú polievku ozdobíme nasekaným kôprom a podávame.
Niečo o cukete:
- Obsahuje cca 90% vody, vitamíny A, B, C, minerály horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor a vlákninu. Aktivizuje bunkový metabolizmus, pomáha udržiavať štíhlu líniu, pôsobí odvodňujúco, pomáha vyplavovať toxíny a podporuje trávenie. Má tiež antibakteriálne účinky, posilňuje svaly a srdce a zlepšuje činnosť mozgu. Medzi pravidelné pokrmy by mala patriť pri cukrovkároch či ľudí s dnou, reumou a problémami s obličkami.
- Je účinná zbraň aj v boji s podkožným tukom. Má málo kalórií, veľa výživných látok, ktoré podporujú telo a organizmus a podporuje spaľovanie tukových zásob. Zaraďte ju do jedálnička a uvidíte rozdiel.