Jarné pečené kura s plnkou plnou vôní

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Jarné pečené kura s plnkou plnou vôní

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na pečené kura:

  • 1 kurča
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 150 ml oleja
  • 2 lyžice soli
  • 2 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 bio citrón
  • 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica masla

Na plnku:

  • 5 rožkov
  • 300 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • 2 hrste petržlenovej vňate alebo mladej žihľavy
  • 200 g anglickej slaniny
Ingrediencie

Na pečené kura:

  • 1 kurča
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 150 ml oleja
  • 2 lyžice soli
  • 2 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 bio citrón
  • 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica masla

Na plnku:

  • 5 rožkov
  • 300 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • 2 hrste petržlenovej vňate alebo mladej žihľavy
  • 200 g anglickej slaniny

Nutričné hodnoty

Jar začína u nás doma bylinkami. Akonáhle sa začnú v obchode objavovať čerstvé bylinky a v záhrade mladá žihľava, je čas upiecť pečené kura s plnkou. Možno vám bude zvláštne, prečo pečiem kurča rozstrihnuté a rozprestreté na pekáči. Keď som objavila tento recept, tiež som nerozumela výhode takto pečeného kuriatka. Ale verte, že ak budete piecť kura vcelku, nikdy sa vám tak dokonale neprepečie a nebude zo všetkých strán navrchu tak chrumkavé ako toto. Častokrát som sa tiež snažila vymýšľať všemožné druhy marinád a mixy korenia. Vždy na jar sa ale rada vrátim k tejto jednoduchej a napriek tomu chutnej variante.

Pečené kura s plnkou, ktorú si osviežite jarnými bylinkami

Postup:

  1. Je dobré, ak máme čas si kurča najskôr namarinovať v marináde a nechať minimálne hodinu odležať. Najlepšie však cez noc.
  2. Marinádu si pripravíme zmiešaním pretlačeného cesnaku, oleja, trochy soli, korenia, šťavy z jedného citróna a nasekaného petržlenu. Všetko dobre premiešame. Kura na chrbte rozstrihneme nožnicami na mäso pozdĺžne tak, aby celá jeho vnútorná plocha bola otvorená. Takto ho rozprestrieme na pekáč, prípadne pritlačíme dlaňami, aby pekne rovno ležalo. Marinádou ho celé potrieme z oboch strán, nezabudneme na žiadny záhyb. Takto pripravené kurča necháme prikryté marinovať v chlade.
  3. Chvíľu pred začiatkom pečenia rozohrejeme rúru na 190 stupňov Celzia. Kura vložíme do rúry kožou nahor, navrch dáme lyžicu masla a pečieme odkryté cca 45 minút. Potom ho vyberieme, polejeme tukom z dna pekáča a pečieme ďalších 5 minút. Ak pred koncom pečenia začínajú byť krídla až príliš upečené, zabalíme ich do alobalu a zabránime tak ich spáleniu.
  4. Kým sa kura pečie, pripravíme plnku, ktorú potom dáme piecť do rúry ku kurčaťu. Staršie pečivo nakrájame na menšie kúsky, zalejeme mliekom a premiešame, aby dostatočne nasalo tekutinu a zároveň sa potrhalo na ešte menšie kúsky. Oddelíme žĺtky od bielkov, bielky vyšľaháme do pevného snehu a odložíme nabok. Žĺtky môžeme už teraz pridať k pečivu. Ďalej pridáme nakrájanú anglickú slaninu, nakrájanú petržlenovú vňať, trochu nastrúhaného muškátového orieška a soli. Nakoniec opatrne do plnky vmiešame vyšľahané bielky.
  5. Na veľký plech dáme papier na pečenie a dvoma lyžicami vytvoríme z plnky približne rovnako veľké guľôčky, ktoré dáme piecť do rúry ku kurčaťu. Pečieme do zlatista, ale prepečenosť priebežne kontrolujeme. Dobrú chuť !
veľkonočná zemiaková baba
30 min