Hroznová šťava je jesenný zázrak

 | 

Čas prípravy: 

10 min

Čas varenia: 

25 min

Hroznová šťava je jesenný zázrak

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

5

 min

Ingrediencie

Na 1 kg hrozna:

  • 2 lyžice hnedého cukru, alebo podľa uváženia, samozrejme môžeme úplne vynechať
  • 1/4 lyžičky kyseliny citrónovej, slúži hlavne pre konzerváciu
Ingrediencie

Na 1 kg hrozna:

  • 2 lyžice hnedého cukru, alebo podľa uváženia, samozrejme môžeme úplne vynechať
  • 1/4 lyžičky kyseliny citrónovej, slúži hlavne pre konzerváciu

Nutričné hodnoty

Hroznová šťava je sladká a zdravá. Dá sa ňou spestriť pitný režim deťom počas školského roka. Prísun cukru v domácich nápojoch môžete regulovať sami. Vyrobte si teda vlastný sirup z bieleho, či červeného hrozna, ktorý dosladíte podľa vášho uváženia. Naviac, vedeli ste že hrozno a cukor z neho podporuje chuť do jedla?

Hroznová šťava je chutná a zdravá zároveň

Postup:

  1. Ak patríte medzi tých, čo vlastnia odšťavovač, práca pre vás bude úplne jednoduchá, dá sa to samozrejme ale aj bez odšťavovača.
  2. Celé hrozno dobre umyjeme a potom bobuľky oddelíme od stoniek. Dáme si naozaj záležať a všetky nepekne vyzerajúce kusy vyhodíme, alebo skonzumuje. Šťavu robíme pre malé deti a tak je dôležité aby sme mali naozaj výber tých najlepších surovín.
  3. Takto pripravené bobuľky už len nahádžeme do odšťavovača a necháme ho pracovať. Odšťavená šťava sa v nádobe bude pomaličky oddeľovať, na povrch vypláva pena a všetky bublinky. Penu z povrchu odoberieme lyžicou a zvyšnú šťavu nalejeme do hrnca, do ktorého pridáme cukor a kyselinu citrónovú všetko privedieme, na miernom ohni, do varu.
  4. Keď sa počas varenia cukor rozpustí, šťavu vypneme a môžeme naliať do pripravenej fľašky. Môžeme použiť aj poháre na zaváranie, alebo iné nádoby. Vždy však záleží na tom, či si budeme chcieť šťavu uchovávať na dlhšiu dobu alebo len v chladničke na niekoľko dní. Samozrejme majte na pamäti, že nádoby musia byť sterilne čisté.
  5. Ak si chceme byť istí, že nám šťava naozaj dlho vydrží, môžeme ju ešte zavariť vo vysokom uzavretom hrnci, s utierkou na dne a trochou vody. Šťavy v nádobách necháme v hrnci slabučko vrieť cca 10 minút.
  6. Šťavu môžeme riediť vodou, vždy však máme na pamäti, že všetkého veľa škodí a tak aj hroznová šťava sa má podávať dostatočne zriedená. Dobrú chuť.

Náš tip:

  • Deti milujú limonády s príchuťou. Limonády však väčšinou obsahujú až príliš veľa cukru, ktorý im nesvedčí. Prísun cukru v zladených nápojoch ale môžete regulovať sami. Vyrobte si vlastný sirup z bieleho alebo červeného hrozna, ktorý si dosladíme podľa vášho uváženia. Naviac, vedeli ste že hrozno a cukor z neho podporuje chuť do jedla? Takže ak máte doma "nejedlíkov", môžete na nich otestovať túto zdravú podporu chuti do jedla.
30 min