Hovädzie na hríboch a na smotane, nič sa mu nevyrovná 🙂 Klasiku hubárskych receptov vyskúšajte aj vy, pretože práve začala veľmi štedrá hubárska sezóna. Práve suchohríby z našich lesov sú na tento recept veľmi vhodné.
Hovädzie na hríboch s krémovou smotanovou omáčkou
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 205 stupňov Celzia. Plátky mäsa osolíme a okoreníme z oboch strán a vmasírujeme do nich čerstvo pretlačený cesnak.
- Na väčšej panvici, ktorá je vhodná do rúry, rozohrejeme olej a plátky mäsa opečieme 2 minúty z každej strany. Pečieme sprudka, aby sa mäso mohlo zatiahnuť. Potom ho s panvicou vložíme do rúry a pečieme asi 8-12 minút. Záleží, na aký spôsob máme steak radi. Médium pečieme 8 minút. Po vybratí z rúry panvicu s mäsom prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
- V menšom hrnci rozpustíme maslo a na ňom opečieme a chvíľu podusíme čerstvé hríby a odložíme ich nabok. Do výpeku pridáme cibuľu, zväzok rozmarínu a osolíme. Ak pridávame sušené hríby, pridáme ich vopred namočené v troche teplej vody až po tom, čo sa cibuľa opečie dozlatista.
- Do hrnca pridáme víno a počkáme, kým sa nezredukuje asi o 1/3. Potom pomaly prilejeme smotanu na šľahanie spolu s dijonskou horčicou. Omáčku potom privedie k varu a na miernom ohni varíme asi 5 minút.
- Potom omáčku zložíme zo sporáka, prepasírujeme ju cez jemné sito a vmiešame do nej nastrúhaný parmezán, udusené hríby a podľa chuti ju osolíme a okoreníme.