Hokkaido polievka s kokosovým mliekom

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Hokkaido polievka s kokosovým mliekom

Nenad Brankovic
Nenad Brankovic

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 väčšia alebo 2 menšie hokkaido tekvice
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mlieka
  • sušená chilli paprička
  • za hrsť čerstvých šalviových lístkov
  • za hrsť tekvicových jadierok
  • tekvicový olej
  • mletá kurkuma
  • čierne a biele korenie
  • soľ

 

Ingrediencie
  • 1 väčšia alebo 2 menšie hokkaido tekvice
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mlieka
  • sušená chilli paprička
  • za hrsť čerstvých šalviových lístkov
  • za hrsť tekvicových jadierok
  • tekvicový olej
  • mletá kurkuma
  • čierne a biele korenie
  • soľ

 

Nutričné hodnoty

Tekvice bezpochyby patria k vôňam a chutiam jesene. Určite neprehliadnite ani Hokkaido tekvicu, ktorej výborná maslová chuť je nezabudnuteľná a hodí sa najmä do lahodných polievok. Jednoduchú hokkaido polievku zvládne aj úplný začiatočník. Najťažšia časť je spracovať tekvicu. Stačí však ostrý nôž a trochu trpezlivosti a môžete začať so samotnou prípravou. Mimochodom, táto polievka je vynikajúcim zdrojom vitamínov. Pripravte si jednu takú s nami 🙂

Extra jemná hokkaido polievka, bez cesnaku a cibule

Postup:

  1. Ostrým nožom opatrne prekrojte a vydlabte tekvicu, ošúpte ju a nakrájajte na kocky strednej veľkosti.
  2. Poukladajte ich na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte tekvicovým olejom, osoľte a zľahka okoreňte a dajte piecť na 200 stupňov Celzia na cca 30 minút.
  3. Keď je tekvica zapečená, presuňte ju do hlbokého hrnca a zalejte zeleninovým vývarom a ešte chvíľu povarte.
  4. Následne pomixujte ponorným mixérom a pridajte kokosové mlieko.
  5. Polievku dochuťte kurkumou, rozdrvenou chilli papričkou, korením a soľou.
  6. Na záver, prudko opražte na panvici tekvicové jadierka a šalviové lístky a ozdobte nimi polievku. Podľa potreby polievku ešte pokvapkajte tekvicovým olejom.
 

Náš tip:

  • Pokiaľ nemáte radi kokosové mlieko, môžete ho nahradiť plnotučným kravským. Niektoré recepty odporúčajú pridať aj zemiaky a mrkvu, ale potom nie je tekvicová chuť taká výrazná.
 

Tekvica hokkaido je plná výživných látok a vitamínov:

  • obsahuje množstvo betakaroténu, vitamínov -napríklad vitamín A, B, draslík, luteín a zeaxatín, ktoré sú dobré na oči, vápnik, železo, horčík, fosfor a vlákninu.
  • je vhodná pre diabetikov a má nízky obsah kalórií
  • vysoký obsah draslíka je dôležitý pre kardiovaskulárny systém
  • pozitívny vplyv na nervový a imunitný systém
  • pomáha pri trávení a žalúdočných problémoch, pri problémoch s ľadvinami
  • obsahuje vlákninu, ktorá chráni pred rakovinou hrubého čreva a podporuje detoxikáciu
  • tekvicové semienka účinkujú proti črevným parazitom.
30 min