Grécky šalát s mäsovými guľkami

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Grécky šalát s mäsovými guľkami

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na mäsové guľka – kofty:

  • 500-600 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
  • 1 starší rožok
  • 100 ml mlieka
  • 1 menšie vajíčko
  • 1 malá červená cibuľa
  • strúhanka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek: petržlenová vňať, oregano, mäta
  • olej na smaženie

Na šalát:

Ingrediencie

Na mäsové guľka – kofty:

  • 500-600 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
  • 1 starší rožok
  • 100 ml mlieka
  • 1 menšie vajíčko
  • 1 malá červená cibuľa
  • strúhanka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek: petržlenová vňať, oregano, mäta
  • olej na smaženie

Na šalát:

Nutričné hodnoty

Na pravý grécky šalát si budeme musieť zájsť do Grécka, ale prečo si letnú dovolenku neužiť už v predstihu? S našim Gréckom inšpirovaným šalátom z chrumkavej farebnej čerstvej zeleniny na tanieri sa vám to určite podarí. Namiesto fety sme použili našu bryndzu a kofty sme pripravili v mini verzii, takže jedlo je ideálne na letnú záhradnú párty alebo piknik.  Pripravte si ešte ľadovú kávu a užívajte leto s vyloženými nohami 🙂

Grécky šalát so slovenskou bryndzou a koftami

Postup:

  1. Rožok nakrájame a zalejeme mliekom. Necháme postáť.
  2. Do misky vložíme mleté mäso, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, pridáme vyžmýkané pečivo, vajíčko, nasekané čerstvé bylinky a cibuľu najemno nastrúhanú. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je zmes riedka, zahustíme strúhankou.
  3. Rúru zohrejeme na 180 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Do panvice nalejeme asi 1 cm oleja.
  4. Zo zmesi formujeme malé guličky o veľkosti vlašského orecha. Vysmážame ich v horúcom oleji do zlata. Vyberieme a poukladáme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a ešte pár minút dopečieme.
  5. Servírujeme s kúskom bagety a šalátom.
  6. Šalát: v malej miske prešľaháme olivový olej s citrónovou šťavou a mletým čiernym korením. Rajčiny rozpolíme, uhorky ošúpeme, cibuľu rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Čerstvú mätu nakrájame na tenké prúžky, lístky oregana otrháme.
  7. Na servírovaciu misku rozložíme rajčiny, uhorky, cibuľu a prelejeme zálievkou. Zľahka premiešame. Ozdobíme čiernymi olivami, nadrobenou bryndzou a posypeme mätou a oreganom.
30 min