Delikátna cibuľová polievka, alebo v origináli „Soupe à l'oignon” je klasikou francúzskej kuchyne. Je to jednoduchá, cenovo nenáročná a pritom chuťovo rafinovaná polievka, ktorá má mnoho priaznivcov na celom svete.
Francúzska cibuľová polievka - jednoduchá a veľmi chutná
Postup:
- Pri príprave je dôležité mať dobrý a silný vývar. Použite taký, aký vám vyhovuje. Najlepší je hovädzí, ale polievka bude skvelá aj so zeleninovým.
- Nepodceňte však restovanie cibule. To by malo trvať aspoň 40 minút, aby cibuľa skaramelizovala a dala polievke hutnosť a chuť.
- Pripravíme si teda väčší a širší hrniec, najlepšie liatinový alebo aspoň s ťažkým dnom.
- Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme maslo s troškou olivového oleja. Pridáme cibuľu a na strednom ohreve pomaly restujeme za občasného miešania približne 10 minút.
- Potom priklopíme hrniec a necháme cibuľu dusiť 5 minút. Premiešame a opäť na 5 minút prikryjeme a dusíme.
- Potom odložíme z hrnca pokrievku a pomaly za stáleho miešania necháme cibuľu zhnednúť a skaramelizovať. Bude to trvať približne 20 až 25 minút.
- Nakoniec do hrnca pretlačíme malý strúčik cesnaku a pridáme lyžičku cukru. Miešame ešte minútku.
- Do skaramelizovanej cibule prisypeme múku, chvíľu miešame, vlejeme víno a vložíme bylinky.
- Víno necháme úplne vyvariť, základ osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, štipkou kajenského korenia a muškátovým orieškom.
- Prilejeme vývar, privedieme k varu a zakryté pomaly varíme na slabšom ohni 30 minút.
- Medzitým pripravíme bagety. Rúru zohrejeme na 190 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň plátky bagety.
- Vložíme do rúry a pečieme 5-6 minút do zlata. Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.
- Keď je polievka uvarená, rúru prepneme na funkciu grilu. Štyri polievkové zapekacie misky naplníme horúcou polievkou, do každej na vrch položíme dva plátky bagety, bohato posypeme strúhaným syrom a misky uložíme na plech.
- Veľmi opatrne vložíme do rúry pod gril a zapekáme až sa syr roztopí a zapečie sa do zlatohneda.
- Opäť, veľmi opatrne vyberieme z rúry a okamžite podávame. Najlepšie na podšálke, ktorú vystelieme látkovým obrúskom.
Naše tipy:
- cibuľu sa snažte nakrájať na rovnako hrubé plátky, aby sa restovali rovnomerne, inak sa stane, že sa tenšie plátky počas restovania začnú pripekať a zhorknú a tie hrubšie budú stále neprepečené
- ak nemáme misky vhodné do rúry, môžeme syrové bagety zapiecť priamo na plechu a potom ich len vložiť do hotovej polievky