Fish and chips v slávnostnej podobe

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Fish and chips v slávnostnej podobe

Coolinari
Coolinari

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Pre cca. 4 osoby:

  • 3 až 4 filety tresky, podľa veľkosti
  • 4 väčšie zemiaky

Na cestíčko:

  • 2 vajcia
  • asi 100 ml svetlého piva
  • hladká múka podľa potreby

Na tatársku omáčku:

  • 3 žĺtka
  • asi 200 ml rastlinného oleja (záleží od veľkostí žĺtok)
  • lyžička horčica
  • citrónová šťava asi z polovice citróna
  • pár kvapiek octu
  • lyžička kapár
  • 3 malé kyslé uhorky
  • 1 menšia šalotky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Olej na vyprážanie
Ingrediencie

Pre cca. 4 osoby:

  • 3 až 4 filety tresky, podľa veľkosti
  • 4 väčšie zemiaky

Na cestíčko:

  • 2 vajcia
  • asi 100 ml svetlého piva
  • hladká múka podľa potreby

Na tatársku omáčku:

  • 3 žĺtka
  • asi 200 ml rastlinného oleja (záleží od veľkostí žĺtok)
  • lyžička horčica
  • citrónová šťava asi z polovice citróna
  • pár kvapiek octu
  • lyžička kapár
  • 3 malé kyslé uhorky
  • 1 menšia šalotky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Olej na vyprážanie

Nutričné hodnoty

Fish and chips je ikonické jedlo pochádzajúce zo Spojeného kráľovstva. Pripravili sme ho ako zaujímavú obmenu tradičnej štedrej večere. Do chrumkava upravená ryba v cestíčku, v našom prípade treska, do zlatista opečené zemiaky a jednoduchá domáca tatárska omáčka.  

Fish and chips ikonický recept v slávnostnej verzii

Postup:

  1. Najskôr si očistíme a narežeme zemiaky na tenké plátky. Ponorte ich do ľadovej vody. Asi po polhodine zemiaky vyberte, osušte a vyprážajte v oleji do zlatista podľa svojich preferencií. Osoľte a okoreňte.

  2. Zemiaky však môžete upiecť aj rúre, tak že ich rozprestriete na plech na papier na pečenie. Pečte ich len tak, bez ničoho asi 40 minút na 180 stupňov Celzia. Po upečení ich preložte do misky a pokvapkajte olivovým olejom, posoľte a okoreňte.

  3. Rybie filety nakrájajte na menšie kúsky.

  4. Cestíčko na rybu pre cca 4 osoby pripravte z dvoch vajec, asi 100 ml piva a múky podľa potreby, kým nebude mať správnu konzistenciu. Správna hustota je podobná palacinkovému cestu. Osoľte a okoreňte, rovnako aj ryby. Tie obaľujte v cestíčku a vypražte do chrumkava v oleji.

  5. Domáca tatárska omáčka: Zo žĺtok pripravte domácu majonézu. K žĺtkom pridajte lyžičku horčice, pár kvapiek citrónu a octu a za stáleho mixovania pomaly pridávajte rastlinný olej dokým majonéza nezíska krémovú konzistenciu. Majonézu dochuťte nasekanými kaparmi, uhorkami a šalotkou, osoľte a okoreňte a citrónovou šťavou podľa chuti.

Fish and chips ako ikona:

  • Toto je jedlo je obľúbené a preslávilo sa najmä v štýle street food. Majú ho radi aj mladšie generácie. Preto sme pre vás pripravili jeho slávnostnú verziu, vhodnú aj štedrovečerný stôl.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min