Domáce pudingové briošky ako luxusné sviatočné raňajky. Predstavte si tú chuť teplého chrumkavého pečiva s vanilkovým pudingom a napríklad horúcimi malinami. Tento francúzsky recept je trošku zložitejší, ale náš návod je naozaj podrobný.
Domáce pudingové briošky
Postup:
- Cesto: V miske si zmiešaním vlažného mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Ten necháme niekoľko minút prikrytý vzísť.
- Medzitým vyšľaháme vajcia, pridáme vanilkový extrakt, trochu citrónovej kôry a znova dobre vyšľaháme.
- Do väčšej misy preosejeme hladkú múku, soľ, vajíčkovú zmes a kvások. Zapracujeme cesto. Chvíľu to potrvá. Keď je cesto hladké, na doske k nemu pridáme maslo. Cesto začne okamžite lepiť ešte viac, než na začiatku. Hnetieme niekoľko minút, až sa dopracujeme k úplne vláčnemu nelepivému cestu. Takto vypracované do hladka a prikryté čistou utierkou ho dáme vykysnúť do teplejšieho prostredia. Kysnutie bude trvať cca 1 hodinu.
- Počas kysnutia cesta si pripravíme vanilkový krém: Zmiešame žĺtky s cukrom, pridáme kukuričný škrob a 1 lyžicu studeného mlieka. V menšom hrnci privedieme k varu 250 g mlieka a spolu so štipkou citrónovej kôry a vanilkovým extraktom k nemu pridáme žĺtkovú zmes. Za stáleho miešania na miernom plameni počkáme, než krém zhustne. Potom ho okamžite zložíme zo sporáka, preložíme do nádoby vhodnej do chladničky a povrch prikryjeme igelitovým vreckom. Krém dáme vychladiť.
- Cesto po vykysnutí položíme na dosku a prstami ho porozťahujeme do tvaru väčšieho obdĺžnikového plátu. Plát potom zo všetkých strán poprekladáme smerom dovnútra. Pozri postupové foto. Preložené cesto prikryjeme a necháme chvíľu odpočívať. Stačí cca 15 minút.
- Ďalej znova cesto rozvaľkáme valčekom na veľký obdĺžnikový plát a rozdelíme na rovnako veľké plátky, ktoré ešte raz rozdelíme na polovicu. Pozri postupové foto.
- Do každého plátku spravíme pizza krájačom alebo nožom dieru v tvare čiarky. Každý okraj potom dierou pretiahneme. Vznikne nám tak na strane plátku vlnenie.
- Takto upravené plátky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Kladieme ich dostatočne ďaleko od seba.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
- Vyberieme z chladničky vychladený krém, naplníme ním obyčajné igelitové vrecko. Jeden roh dna vrecka odstrihneme nožnicami. Otvor nesmie byť veľmi veľký. Skúsime to najprv s malým. Krém potom z vrecka vytlačíme na plátok cesta v miestach, ktoré sme rozrezali nožom.
- Ešte pred pečením cesto potrieme zmesou rozšľahaného žĺtka a mlieka.
- Plechy s brioškami pečieme v rozohriatej rúre cca 15 minút. Ak pečieme 2 plechy naraz, doba sa predĺži.
- Kým sa briošky pečú v menšom hrnci zmiešame ovocie, ktoré máme poruke s trochou cukru a trochu ho povaríme. Horúce ovocie je skvelé nielen k brioškám.
- Briošky po vybratí z rúry necháme vychladnúť a servírujeme posypané cukrom najlepšie ešte v ten deň.