Domáce gnocchi v omáčke z parmezánu a smotany

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Domáce gnocchi v omáčke z parmezánu a smotany

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na gnocchi:

Na syrovú omáčku:

  • 125 g vyzretého parmezánu
  • 250 ml smotany na šľahanie 33 %
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Štipka mletého muškátového orieška
  • Vlašské orechy
  • Čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na podávanie
Ingrediencie

Na gnocchi:

Na syrovú omáčku:

  • 125 g vyzretého parmezánu
  • 250 ml smotany na šľahanie 33 %
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Štipka mletého muškátového orieška
  • Vlašské orechy
  • Čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na podávanie

Nutričné hodnoty

Domáce gnocchi sú výrazné a sýte jedlo, aké si jeseň žiada! Syrová omáčka z parmezánu a smotany je neodolateľná.

Domáce gnocchi v omáčke z parmezánu pohladia telo i dušu

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke s lyžicou soli domäkka. Necháme ich mierne schladiť a potom ich ošúpeme. Keď úplne vychladnú, nastrúhame ich najemno, alebo pretlačíme lisom a zmiešame s múkou a vajíčkom.
  2. Vypracujeme vláčne a hladké cesto. S múkou pracujeme opatrne, príliš veľa múky spôsobí, že budú gnocchi tuhé. Pracujeme svižne, zemiakové cesto má v povahe rednúť, ak sa s ním dlho pracuje.
  3. Hotové cesto hneď rozdelíme na niekoľko častí a z každého ušúľame valček s priemerom 2 cm.
  4. Nožom rozkrájame na zhruba 2 cm kúsky, ktoré môžeme vidličkou upraviť tak, aby mali zárezy. Alebo každý kúsok povaľkáme v ruke do guličky a potom vidličkou naznačíme zárezy.
  5. Uvaríme ich vo veľkom množstve osolenej vody, keď vyplávajú na hladinu, povaríme ich ešte 1 minútu a sú hotové.
  6. Dierovanou naberačkou ich vyberieme priamo do panvice s omáčkou, premiešame a podávame posypané mletým čiernym korením, pažítkou a drvenými orechmi.

Syrová omáčka:

  1. V panvici alebo širšom hrnci pomaly zohrievame smotanu, až k bodu varu. Po častiach pridávame najemno strúhaný parmezán a metličkou zašľahávame, až kým nedostaneme krémovú a hladkú omáčku. Ochutíme štipkou mletého muškátového orieška a mletého čierneho korenia.
  2. Parmezán strúhame vždy tesne pred prípravou omáčky, inak sa v smotane dôkladne nerozpustí, preto nepoužívame hotový strúhaný syr.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min