Biskupský chlebík je recept, ktorý už predznamenáva Vianoce. Ešte než sa začne vianočný zhon a po najväčšej sezóne jablkových koláčov, prichádzajú na rad dezerty s orechmi a sušeným ovocím. Biskupský chlebík je skvelou voľbou v tomto čajovom období. Využiť ho môžete aj na desiatu pre deti, pretože je plný zdravých orieškov a energie zo sušeného ovocia.
Biskupský chlebík k rannému čaju, alebo do školy na desiatu
Postup:
-
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Pripravíme si tiež formu na biskupský chlebíček (podlhovastú), vytrieme ju trochou oleja a vysypeme trochou hrubej múky.
-
Sušené ovocie prípadne nakrájame na menšie kúsky a zalejeme trochou rumu. Ak pripravujeme Biskupský chlebík aj pre deti, zalejeme ovocie vodou. Necháme ho chvíľu odpočívať. Orechy, pokiaľ treba, tiež nakrájame na menšie kúsky.
-
Vajcia oddelíme na bielka a žĺtka. Z bielkov a trochy soli ušľaháme sneh. Prácu nám môže veľmi uľahčiť napríklad kuchynský robot. Potom k snehu prišľaháme práškový cukor. Nešľaháme príliš dlho. Vznikne nám lesklý nadýchaný sneh.
-
Ďalej do snehu z bielkov a cukru vmiešame, už len ručne, žĺtky. Potom pridávame postupne rozpustené maslo (trochu vychladnuté), múku spolu s práškom na pečenie a vanilkou a po častiach tiež zapracujeme.
-
Nakoniec pridáme sušené ovocie (scedené cez sito) a orechy. Ešte raz opatrne ručne premiešame a môžeme zmes naliať do už pripravenej, vysypanej formy.
-
Chlebíček pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút. Po vybratí ho necháme ešte chvíľu na mriežke vychladnúť, až potom vyklopíme.
-
Po úplnom vychladnutí môžeme chlebíček pocukrovať a servírovať. Dobrú chuť.
-
V tomto recepte zužitkujete všetko sušené ovocie a oriešky, ktoré vám zostali z iného pečenia. U nás je vždy po ruke kopa hrozienok, orechov a podobne. Skúste teda vyskúšať tento jednoduchý chlebíček tiež, určite si ho zamilujete, pečenie predsa nemusí trvať hodiny. Okrem toho sa skvele hodí aj na raňajky, alebo so sebou na výlet, či do školy.