Letné recepty majú byť rýchle. Presne také, ako naše dnešné bezlepkové muffiny s malinami. Aj keď máme chuť na niečo sladké k poobedňajšej káve, nemusíme stráviť pol dňa pri sporáku. Namiesto toho si môžeme zvoliť jednoduchý recept, kde využijeme to, čo nám sezóna ponúka. Ryžová múka, z ktorej sme dnes upiekli tieto výborné letné bezlepkové muffiny s čerstvými malinami, sa teší čoraz väčšej popularite. Je to výborná náhrada klasickej pšeničnej múky a hodí sa do rôznych druhov koláčov. Muffiny z nášho receptu sú upečené výhradne len s použitím ryžovej múky a výsledkom je nadýchané cesto podobné piškótu, ktoré je navyše bez lepku. Ak do cesta pridáme čerstvé maliny, dosiahneme nielen sviežu ovocnú chuť, ale aj šťavnatejšie cesto.
Bezlepkové muffiny s malinami
Postup:
- Celé vajcia vyšľaháme s trstinovým cukrom do nadýchanej bledej peny.
- Pridáme vanilku a premiešame.
- Do vajíčkovej zmesi prisypeme ryžovú múku, ktorú sme zmiešali s kypriacim práškom. Premiešame mixérom.
- Napokon pridáme olej a acidofilné mlieko alebo cmar a premiešame do hladka.
- Do muffinového plechu si pripravíme košíčky na muffiny. Do každého z nich dáme za veľkú lyžicu zmesi, na ktorú navrstvíme zopár malín a prikryjeme druhou lyžicou zmesi cesta.
- Na vrch naplnených košíčkov naukladáme zvyšné maliny.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút, kým sa povrch muffinov pekne nezačne zafarbovať do zlatohneda.
- Muffiny necháme vychladnúť. Môžeme podávať s trochou šľahačky alebo posypané práškovým cukrom.