Takmer všade na svete sa pečú jablkové koláče. Tento klasický americký jablkový koláč alebo "Apple pie" je veľmi podobný ako naše slovenské jablkové pité. Dve vrstvy cesta a medzi nimi lahodná jablková náplň. Rozdiel je snáď len v spôsobe pečenia a ochutení jabĺk.
Chrumkavý a voňavý jablkový koláč "apple pie" z amerických filmov...
Postup:
- Na cesto si dáme do kuchynského robota múku, cukor, soľ a premiešame. Do zmesi pridáme na kocky nakrájané vychladnuté maslo (musí byť skutočne studené, najlepšie priamo z chladničky) a pár pulzami spolu premixujeme. Potom prilejeme smotanu zmiešanú s ľadovou vodou a mixujeme len krátko, len aby sa suroviny spojili.
- Príliš dlhé miesenie tomuto druhu cesta neprospieva, pretože pri pečení potom nelístkuje. Cesto rozdelíme na dve časti, jednu väčšiu a jednu menšiu, zabalíme ich do fólie a vložíme na hodinu do chladničky.
- Jablká ošúpeme, vykrojíme jaderníky a prepolíme, každú polovicu nakrájame na 6 plátkov. Hladkú múku, cukor, škoricu, klinček a nové korenie premixujeme. 1/3 tretinu tejto zmesi odoberieme a zvyšok premiešame s jablkami.
- Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Ak by pustili jablká veľa šťavy, prisypeme trochu viac múky. Rúru zohrejeme na 220 °C. Na spodnú mriežku dáme plech.
- Cesto vyberieme z chladničky, menšiu časť vyvaľkáme a vyložíme ňou dno nádoby tak, aby cesto trochu prečnievalo cez okraje.
- Na dno nasypme 1/3 korenenej zmesi. Na ňu začneme ukladať postupne jablká, nebojte sa naplniť celú formu, jablká pri pečení stratia veľa objemu.
- Pomedzi jablká položíme malé kúsky masla.
- Zakryjeme druhým väčším vyvaľkaným cestom. Okraje dobre popritláčame a zvyšky odrežeme nožom. Zo zvyšného cesta môžeme na povrchu urobiť dekorácie, napr. listy.
- Celý koláč dáme ešte na pol hodinu do chladničky.
- Pred pečením ho potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a posypeme kryštálovým cukrom. Na stranách a po povrchu narežeme ostrým nožom otvory, aby mohla unikať para.
- Koláč položíme na plech a pečieme najskôr 15 minút, potom teplotu stiahneme na 175 °C a dopekáme ešte ďalšiu hodinu. Ak by koláč rýchlo hnedol na povrchu, zakryjeme ho alobalom. Plech je dôležitý, pretože z koláča môže vytekať šťava a maslo a predídete tak pripáleninám na dne rúry.
- Hotový koláč opatrne vyberieme z rúry a necháme hodinu odpočívať. Chutí najlepšie teplý s vanilkovou zmrzlinou. Teplý sa ale ťažko porcuje, takže ak ho chcete nakrájať, radšej počkajte kým úplne vychladne. Ak nemáte doma keramickú nádobu, pokojne môžete koláč upiecť napr. v jenskom skle.