Zemiakové placky sú jesenná klasika. Ponúkame vám recept na placky v novom šate s vôňou šalvie. Ako príjemné odľahčenie k nim vyskúšajte jemný bylinkový dressing z jogurtu.
Zemiakové placky, ktoré sa rozchytajú
Postup:
- Dresing: Z jogurtu, pretlačeného cesnaku, soli, korenia a nasekaných byliniek vymiešame dressing. Ochutíme ho citrónovou šťavou a olivovým olejom. Odložíme do chladničky, aby bol dobre vychladený a pripravíme si placky.
- Placky: Zemiaky nastrúhame nahrubo, posolíme a necháme pár minút postáť. Potom z nich vytlačíme prebytočnú tekutinu (nie však všetku) a dáme do vhodnej misky. Pridáme vajíčka, pretlačený cesnak, majoránku, korenie, nasekanú šalviu a múku. Dobre všetko premiešame.
- V panvici zohrejeme olej a vyprážame malé placky z každej strany do zlata. Keď sú hotové, necháme ich odkvapkať od prebytočného oleja na papierovom obrúsku. V oleji narýchlo vypražíme aj malé lístky šalvie, ktoré ešte môžeme posypať hrubozrnnou morskou soľou.
- Podávame hneď s vyprážanou šalviou a bylinkovým dresingom. Najlepšie chutia ešte horúce.
- Rovnako ich môžeme upiecť v rúre pri 220 °C na papieri na pečenie, pokvapkané olejom, z každej strany asi 10 minút.