Gaštanový koláč je hit každej jesene. Ak máte radi jedlé gaštany, určite skúste pripraviť tento gaštanový koláč, či Cheesecake. Nemusíte lúpať vrecko gaštanov. Skvelo vám poslúži gaštanové pyré z mraziaceho boxu.
Gaštanový koláč vo verzii cheesecake
Postup:
- Pripravíme si formu s priemerom 22 cm. Dno obalíme do alobalu, tak aby sme neskôr formu mohli položiť na plech zaliaty vodou.
- Začneme so základnou sušienkovou vrstvou. Sušienky rozmixujeme najemno a zmiešame s rozpusteným maslom, lyžičkou gaštanového pyré a cukrom.
- Zmes rovnomerne rozložíme na dno formy a dáme do chladničky na chvíľu zachladiť.
- Rúru si rozohrejeme na 180 ° C
- Lučinu spolu s cukrom rozmixujeme, pridáme vajcia spolu so žĺtkami a všetko spolu dôkladne premiešame.
- Pridáme kyslú smotanu, citrónovú šťavu, rum a ďalej mixujeme. Nakoniec opatrne primiešame pyré z gaštanov.
- Nezabudneme si však odložiť jednu lyžicu na polevu.
- Tekutú zmes nalejeme na náš vychladený základ. Uistíme sa ešte raz že spodok formy je dobre obalený alobalom a formu s tortou položíme na hlbší plech do ktorého sme naliali vriacu vodu. Vody nemusí byť príliš stačí asi tak 1 cm.
- Takto pripravený koláč dáme piecť do rúry približne na 1 hod. Po upečení by mala byť torta pekne do zlatistá zafarbená na povrchu a stred by nemal byť tekutý.
- Po vybratí ho necháme vychladnúť na izbovú teplotu a nakoniec ho strčíme späť do chladničky vychladiť cez noc.
- Druhý deň si všetky ingrediencie na polevu zmiešame v menšom hrnci a prevaríme, chvíľku polevu varíme, trošku nám zhustne. Polevu ešte necháme vychladnúť, nakoniec polevou potrieme povrch torty a môžeme servírovať. Dobrú chuť.