Pripravili sme pre vás recept na punčový rez, milovaný retro koláč našich mám. Skrátka, štavnatý „punčák“ krok za krokom.
Recept na milovaný punčový rez krok po kroku
Postup:
- Pripravíme si dva plechy, jeden o veľkosti 25x30 cm a druhý dvakrát tak veľký. Oba vymastíme maslom, alebo Herou a vystelieme papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
- Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania pomaly prilievame olej a mlieko. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a opatrne spolu všetko spojíme. Cesto rozdelíme do dvoch papierom vyslaných plechov (do menšieho plechu dáme asi tretinu cesta) a pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Prepečenosť skontrolujeme špajľou.
- Hotové korpusy necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme šťavu na namáčanie: Z vody a cukru si urobíme cukrový rozvar a to tak, že ich necháme spolu pár minút prevrieť. Do vychladnutého rozvaru pridáme malinový sirup, šťavu z citrónov a pomaranča. Na zvýraznenie farby môžeme pridať pár kvapiek potravinárskeho farbiva. Zo šťavy si odložíme asi 100 ml na polevu a na potieranie korpusov.
- Menší korpus preložíme na veľký tanier alebo podnos bez vysokých okrajov a po lyžiciach prelievame malinovou šťavou a necháme ňou cesto úplne nasiaknuť.
- Väčší korpus rozrežeme na polovice. Jednu časť potrieme trochou šťavy a natrieme džemom. Na to z podnosu opatrne presunieme stredný plát nasiaknutý šťavou. Tretí korpus potrieme šťavou a džemom. Natretou stranou ho preklopíme na stredný plát. Zakryjeme plechom a zaťažíme, napr. mliekom v krabiciach. Necháme odstáť pár hodín v chladničke (najlepšie cez noc).
- Na polevu si premiešame práškový cukor s pár lyžicami malinového rozvaru a rovnomerne ňou prelejeme odstáte rezy. Necháme zatuhnúť.
Náš tip:
- Koláč krájame nožom namočeným v horúcej vode aby poleva pri krájaní nepopraskala. Môžeme ozdobiť jedlými kvetmi alebo ovocím.
Varianty punčového rezu:
- Okrem klasiky, ktorú väčšina z nás pozná z cukrární existujú aj rôzne varianty tohto dezertu. Sú to napríklad lilipunč rezy, trojfarebné kombinácie, kedy sa pridáva aj kakaová časť. Tak isto sme sa stretli s použitím piškótov, podobne, ako je to pri tiramisu. ďalšou možnosťou sú rôzne iné typy skladania vrstiev, kedy vytvoríte efektné vzorce. Všetko je na internete 🙂