Marocká šošovica s pečenou mrkvou ako teplý šalát je nápaditá varianta na ochutenie toľko doporučovaných strukovín. Skúste šošovicový repertoár oživiť týmto exotickým receptom s arabskými koreniami.
Marocká šošovica
Postup:
- Šošovicu preberieme, premyjeme v sitku pod tečúcou vodou a dáme variť s trochou soli vo väčšom množstve vody. Varíme do mäkka. Najlepšie urobíme, keď si šošovicu večer pred samotným varením necháme odmočiť vo vode.
- Kým sa šošovica varí, zmiešame všetky suroviny na zálievku. Suroviny dobre premiešame, aby sa chuť korenia dostala do každého miesta.
- Mrkvu, očistíme a úhľadne ju nakrájame. Zaujímavý efekt docielime pokiaľ ju nakrájame pozdĺžne. Šalát bude vyzerať o niečo príťažlivejšie.
- Nakrájanú mrkvu dáme s dvoma lyžicami zálievky na plech a pečieme v rozohriatej rúre cca 20 - 25 minút. Aspoň raz počas pečenia mrkvu skontrolujeme a premiešame. Chceme, aby mrkva mala krásnu zlatistú farbu.
- Kým sa mrkva pečie, olúpeme a nakrájame si cibuľu a cesnak. Cibuľu na väčšie plátky a cesnak na drobno. Ďalej cibuľu s cesnakom zľahka orestujeme na troche olivového oleja. Opekáme sprudka len cca 2 minúty.
- Nakoniec uvarenú šošovicu precedíme a dáme do veľkej misy. Pridáme cibuľu s cesnakom, pečenú mrkvu, bylinky, ktoré sme umyli a nahrubo nakrájali. Nakoniec všetko dobre premiešame spolu so zvyškom zálievky. Šalát môžeme podávať okamžite. Je skvelý teplý, ale aj studený. Ako príloha alebo len tak.