Bratislavské rožky so sladkou makovou alebo orechovou plnkou patria k čaru zimných dní. Mnohí nevieme odolať, že?
Bratislavské rožky so sladučkou makovou a orechovou plnkou, tomu málokto odolá
Postup:
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru z odváženého množstva a rozdrobíme doň čerstvé kvasnice. Necháme asi 20 minút pri izbovej teplote odstáť, kým kvasnice nenakysnú a nevytvorí sa kvások.
- Múku premiešame s cukrom, soľou, pridáme masť a kvások a vymiesime hladké nelepivé cesto.
- Cesto necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnky. Pripravíme si dva menšie hrnce, do každého dáme 125 ml mlieka a 150 g práškového cukru a krátko ich na slabom plameni povaríme. Potom pridáme do jedného mletý mak a citrónovú kôru alebo škoricu a do druhého mleté orechy a vanilku a krátko premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme odstáť.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 30 rovnakých kúskov (každý bude mať približne 30 g), tie premiesime a vytvarujeme guličky. Necháme ich ešte krátko nakysnúť.
- Každú guličku cesta potom rozvaľkáme na ovál. Každú z plniek si rozdelíme na 15 približne rovnakých častí, z každej ušúľame „valček“ a ten vložíme do stredu oválu. Cesto zahneme zhora aj zdola, šev spojíme, jemne zašúľame, aby sa cesto spojilo a plnka nevytekala.
- Z makových rožkov vytvarujeme podkovičky, z orechových písmenko C a pokladáme ich na plech s papierom.
- Rožteky potierame rozmiešaným žĺtkom (neriedime ho vodou!) a necháme zaschnúť. Pred pečením rožky ešte raz potrieme žĺtkom, týmto spôsobom sa na rožkoch spraví typické mramorovanie.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 12 minút.