Trená bábovka s jahodami sa k letnému slniečku hodí viac ako jej mramorová verzia. Niet nad klasiku. Raňajky s voňavou trenou bábovkou podávanou so šťavnatými jahodami urobia z víkendového dopoludnia nezabudnuteľný zážitok. K tomuto jemnému piškótovému dezertu a jahodám pridajte ešte trochu šľahačky a nezabudnite si jeden kúsok ubrániť pre seba.
Voňavé a jemné piškótové cesto s jahodami a šľahačkou - to je pravá trená bábovka v letnej verzii
Postup:
- Najskôr si predohrejme rúru na 160 stupňov Celzia, aby sa nám poriadne rozohriala. Formu na trenú bábovku vymastíme olejom a vysypeme múkou.
- Žĺtky si oddelíme od bielkov do dvoch rôznych nádob.
- Zmäknuté maslo a trištvrte cukru ušľaháme spolu do jemného krému. Bude to trvať niekoľko minút.
- Do krému potom postupne pridávame žĺtky, pekne po jednom.
- Žĺtkový krém preložíme do druhej misky a túto si spolu so šlahacou metlou umyjeme. Do umytej misky dáme bielka so štipkou soli a začneme šľahať. Počas šľahania potom pridáme zvyšný cukor. Šľaháme kým nedosiahneme krásne tuhý sneh.
- Do misky sa žĺtkovým krémom ďalej pridáme vanilku a citrónovú kôru, dobre premiešame.
- Počas miešania potom po častiach zapracujeme múku a mlieko. Miešame už ručne.
- Na záver opatrne a tiež ručne vmiešame aj sneh, najlepšie na niekoľko etáp. Miešame len tak dlho, aby sa ingrediencie premiešali. Zbytočné miešanie môže ohroziť kvalitu cesta.
- Hotové cesto rovnomerne nalejeme do vymastenej formy a vložíme do rúry. Pečieme v rozohriatej rúre asi hodinu, ale počas pečenia bábovku zkontrolujeme, aby sme ju nevysušili.
- Pred vybratím z rúry sa môžeme uistiť trikom sa špajdľou. Ak po zapichnutie a vybratí na špajdli nezostane cesto, máme hotovo. Bábovku z rúry vyberieme, necháme 10 minút odpočinúť a potom ju opatrne vyklopíme.
- Trenú bábovku potom ozdobíme sezónnym ovocím. My sme zvolili jahody. K podávaniu môžeme ešte pridať šľahačku. Dobrú chuť.
Náš tip:
- Ak sa nám bábovku nedarí vyklopiť, môžeme ju už obrátenú skúsiť schladiť mokrou utierkou, zatiaľ ma tento trik vždy zachránil.