Sú dezerty, na ktoré si jednoducho netrúfam a práve tento citrónový koláč dlho patril medzi také. Jedného dňa som si však povedala, že je na čase začať sa prekonávať, a tak som sa do toho pustila. K veľkému prekvapeniu, som zistila, že som sa zbytočne obávala záludností. Pokiaľ si suroviny pripravíte dopredu, prípravu koláče rozdelíte na tri základné fázy: cesto, krém a snehová čiapka, tak vás naozaj nemá počas prípravy čo prekvapiť. Len si to vyskúšajte.
Citrónový koláč so sviežou plnkou
Postup:
- Cesto je naozaj jednoduché. Všetky suroviny na cesto zmiešame v mise dohromady a niekoľko minút spracovávame, až sa nám všetko spojí v hladké a pevné cesto. To potom zabalíme do fólie a necháme v chladničke asi pol hodiny odpočinúť.
- Medzi tým si rúru rozohrejeme na 150 stupňov Celzia a malú koláčovú formu s priemerom 18 cm vymastíme trochou masla. Po odležaní cesto vyberieme z chladničky a rukami ním vyplníme dno a okraje formy. Okraje stačí do ¾. Vidličkou nakoniec dno poprepichujeme na niekoľkých miestach a pečieme v rúre asi 20 minút. Pred ďalším použitím necháme korpus vychladnúť.
- Želatínu necháme rozmočiť v troche vody (tesne pred použitím prebytočnú vodu zlejeme). V malom hrnci na miernom ohni zmiešame vajcia, cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Neprestávame miešať, kým zmes nezačne hustnúť. Bude to trvať menej ako 5 minút. Potom hrniec odstavíme, vmiešame želatínu a maslo. Dobre premiešame a necháme pár minút stáť. Občas krém premiešame. Keď krém trochu vychladne, vylejeme ho na vychladnutý korpus. Citrónový koláč dáme na 1-2 hodiny vychladiť do chladničky.
- Na sporáku privedieme v malom hrnci vodu k varu, položíme na neho misku, do ktorej dáme bielka a cukor. Neprestávame miešať. Cukor sa nám rozpustí a zmes sa zahreje. V túto chvíľu misku vylejeme do inej misy a zmes vyšľaháme na najvyšší výkon. Docielime tak tuhý sneh, ktorý medzi tým aj vychladne. Tento sneh potom vyklopíme na vrch koláča a rukami rozprestrieme. Nesnažíme sa uhládzať, skôr vytvárať "strapatý" efekt.
- Nakoniec snehovú čiapku jemne opálime buď kuchynským horákom (flambovacou pištoľou), alebo veľmi krátkym pečením v rozpálenej rúre na hornom a dolnom ohreve. Dobrú chuť.