Zdravé pečenie – pohánkové krekry

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Zdravé pečenie – pohánkové krekry

Miro Kubečka
Miro Kubečka

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na dip:

Ingrediencie

Na dip:

Nutričné hodnoty

Aj po sviatkoch máte chuť niečo chrúmať, ale už sa bojíte na jedlo aj pozrieť? Vyskúšajte nás tip na zdravé pečenie a pripravte si takéto pohánkové krekry s cviklovo - cícerovým dipom. Okrem toho, že kombinácia krekrov a farebného dipu vyzerá naozaj chrumkavo, potešíte aj svoje telo hodnotnou stravou.

Zdravé pečenie s pohánkou

Postup:

  1. Všetky suroviny na krekry zmiešame a vypracujeme z nich cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 2mm a narežeme na 8x3 cm. Plech vystelieme papierom na pečenie a krekry naň poukladáme.
  2. Pečieme pri teplote 200 st. C na plechu asi 12-15 minút, alebo pokým nezačnú jemne tmavnúť okraje krekrov.
  3. Príprava dipu: cícer namočíme do vody na 6 hodín. Potom ho uvaríme do mäkka v osolenej vode.
  4. Medzitým dáme variť cviklu. Keď je uvarená, ošúpeme ju a nastrúhame nahrubo na strúhadle.
  5. Do nádoby vložíme cviklu, posekaný cesnak a cícer, trocha soli, olej, korenie, citrónovú šťavu a mletý rímsky kmín. Premixujeme ponorným mixérom. Ak treba prilejeme trochu vody.
  6. Podávame dozdobené olivami a zeleninou.
 

Naše tipy:

  • Môžeme použiť aj cícer z konzervy. Ak neviete, kedy je cvikla uvarená, tak je to vtedy, keď do nej zapichneme vidličku a tá tam ľahko vnikne.
  • Ak skúšate nové tipy múky len s najväčšou opatrnosťou, je čas dať "zelenú" pohánkovej múke. Pohánka bola kedysi potravinou chudobných, no je neskutočnou bombou plnou zdravia. Je zdravá, bezlepková a bohatá na vitamíny skupiny B, fosfor, vápnik, železo a rutín, ktorý posilňuje cievy a žily.
veľkonočná zemiaková baba
30 min