Slivkový koláč s posýpkou a so škoricou

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Slivkový koláč s posýpkou a so škoricou

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na 1 koláč:

Na posýpku:

Ingrediencie

Na 1 koláč:

Na posýpku:

Nutričné hodnoty

Máme pre vás opäť skvelý recept na koláč 🙂  Tentokrát slivkový koláč s posýpkou. Žiadna zdĺhavá príprava, miesenie, či kysnutie cesta. Tento koláč budete mať hotový rýchlejšie než by ste čakali. Slivkový koláč je šťavnatý, má zaujímavú textúru vďaka krupici a chrumkavá škoricová posýpka mu dá zaujímavú chuť. Ak chcete mať koláčik vyšší, tak ako na fotke, pečte ho v menšej forme (my sme použili 30x20 cm) ak máte radi tenšie cesto a viac ovocia, použite väčší plech napr. 38 x 25 cm a pridajte viac ovocia.

Chrumkavý slivkový koláč

Postup:

  1. V menšej miske zmiešame studené maslo s cukrom, škoricou a hrubou múkou (alebo krupicou). Prstami rozmrvíme zmes na mrveničku, ktorá pripomína mokrý piesok. Odložíme bokom najlepšie do chladničky.
  2. Rúru zohrejeme na 180 °C. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou (ak chcete mať koláčik vyšší, tak ako na fotke, pečte ho v menšej forme - 30x20 cm, ak máte radi tenšie cesto a viac ovocia, použite väčší plech napr. 38x25 cm a pridajte viac ovocia).
  3. Slivky umyjeme, odstránime kôstky a rozpolíme.
  4. Vo väčšej miske zmiešame múku, krupicu, cukor a štipku soli. Pridáme mlieko, olej, vajíčka a všetko premiešame ručným mixérom, alebo metličkou dohladka.
  5. Riedke cesto nalejeme na pripravený plech a obložíme nahusto slivkami. Povrch posypeme škoricovou mrveničkou a dáme piecť. Pečieme približne 30-35 minút do zlata.
  6. Hotový koláč necháme vychladnúť.
 

Náš tip:

  • Koláč je výborný aj s iným ovocím, vyskúšajte napr. marhule a namiesto škorice pridajte do mrveničky mleté mandle. Mimo sezóny sa dá samozrejme použiť aj ovocie mrazené.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min