Kto by nepoznal žĺtkové rezy, hádam každého babička ich pekávala a pripomínajú nám detstvo a prázdniny. Klasika, ktorá sa priam žiada napiecť s príchodom jari a veľkonočných sviatkov. Tak sme si ju napiekli na veľký plech a ponúkame vám recept, ktorý si určite založíte medzi obľúbené. Urobte si tento rok tradičnú Veľkú noc s tradičnými koláčmi.
Žĺtkové rezy sú neskutočne chutné
Postup:
- V mise najprv spolu do krémov vyšľaháme maslo s cukrom, až kým nedocielime hladkú krémovú konzistenciu bez hrudiek. Lepšie sa nám bude pracovať, ak použijeme maslo alebo tuk o izbovej teplote.
- Potom striedavo po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a mleté orechy. Vmiešavame ich tak, aby sa všetky prísady dobre premiešali. Ak je cesto tuhé a zle sa nám s ním pracuje, môžeme pridať dve-tri lyžice studenej vody.
- V čistej mise vyšľaháme dotuha sneh zo šiestich bielkov. Pomocou gumenej varechy ho zľahka vmiešavame na tretiny do orechovej zmesi.
- Pripravíme si plech, ktorý zľahka potrieme tukom a vystelieme papierom na pečenie. Na papier potom nalejeme orechovú zmes a pekne uhladíme povrch koláča.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút, kým je povrch koláča upečený a koláč je v strede na dotyk pružný. Môžeme odskúšať aj špajľou, či je koláč v strede prepečený.
- Kým koláč pečieme, pripravíme si jednoduchú polevu, na ktorú v miske riadne vymiešame (môžeme si pomôcť aj mixérom) šesť žĺtkov spolu s 300 g práškového cukru. Ak je poleva príliš hutná, môžeme pridať lyžicu vody.
- Ešte horúci koláč, rovno vytiahnutý z rúry, natrieme žĺtkovou polevou a necháme zaschnúť až do úplného vychladnutia koláča.
Náš tip:
- Žĺtkové rezy môžete dozdobiť rozpustenou čokoládou. Vidličku si namočíte do rozpustenej čokolády a opatrne ňou "pofŕkate" koláč.